×

Konyha

Zöldbabos étel némi csavarral

A zöldbabot általában főzelékként, levesként, sütve köretként netán rakottan készítjük el. Van egy másik elkészítési formája, amelyet nagyanyáink ismertek, és ezt egy kicsit tovább csavartuk.

Zöldbabból akár pörköltet is készíthetünk. Nagyanyáink idején, amikor még a péntek valóban böjti nap volt, akkor volt készült gyakran ez az étel. Ám ez a húsmentes pörkölt nem csak körettel laktató, de kiváló alapanyag rakott vegetáriánus ételekhez. Ezúttal a rakott tésztához.

Fotó: shutterstock/Elena Shashkina

Hozzávalók:
2 csomag fagyasztott zöldbab (zöld vagy akár sárga hüvelyű),
2 fej vöröshagyma,
1 nagy csomag csavart tészta (lehet más formájú is, akár tollhely vagy csőtészta),
1 nagyobb doboz tejföl,
0,5 kg tehéntúró,
25 dkg sajt,
1 evőkanál őrölt pirospaprika,
2 evőkanál zsír avagy olaj,
só, bors ízlés szerint.

Elkészítése:
A babot 1-2 centi hosszúságúra felaprítjuk.
A felkockázott vöröshagymát a megolvasztott zsíron üvegesre pároljuk.
Rászórjuk az őrölt pirospaprikát és a babot. Alaposan összekeverjük.
Sózzuk, borsozzuk és felöntjük egy kevés vízzel.
Addig főzzük, amíg a bab megpuhul.
Kifőzzük sós vízben a tésztát.
Egy kizsírozott tűzálló tál aljára tesszük a kifőtt tésztát.
Ráhalmozzuk a babpörköltet egyenletesen.
A tetejére tesszük a tejföllel elkevert túrót, majd megszórjuk a tetejét reszelt sajttal.
Forró sütőbe tesszük addig, amíg a sajt megpirul.