Zöldbabból akár pörköltet is készíthetünk. Nagyanyáink idején, amikor még a péntek valóban böjti nap volt, akkor volt készült gyakran ez az étel. Ám ez a húsmentes pörkölt nem csak körettel laktató, de kiváló alapanyag rakott vegetáriánus ételekhez. Ezúttal a rakott tésztához.

Fotó: shutterstock/Elena Shashkina
Hozzávalók:
2 csomag fagyasztott zöldbab (zöld vagy akár sárga hüvelyű),
2 fej vöröshagyma,
1 nagy csomag csavart tészta (lehet más formájú is, akár tollhely vagy csőtészta),
1 nagyobb doboz tejföl,
0,5 kg tehéntúró,
25 dkg sajt,
1 evőkanál őrölt pirospaprika,
2 evőkanál zsír avagy olaj,
só, bors ízlés szerint.
Elkészítése:
A babot 1-2 centi hosszúságúra felaprítjuk.
A felkockázott vöröshagymát a megolvasztott zsíron üvegesre pároljuk.
Rászórjuk az őrölt pirospaprikát és a babot. Alaposan összekeverjük.
Sózzuk, borsozzuk és felöntjük egy kevés vízzel.
Addig főzzük, amíg a bab megpuhul.
Kifőzzük sós vízben a tésztát.
Egy kizsírozott tűzálló tál aljára tesszük a kifőtt tésztát.
Ráhalmozzuk a babpörköltet egyenletesen.
A tetejére tesszük a tejföllel elkevert túrót, majd megszórjuk a tetejét reszelt sajttal.
Forró sütőbe tesszük addig, amíg a sajt megpirul.