Konyha

Spárgás galette recept

Mit szólnál, ha ezzel az elegáns zöldséggel egy előkelő nevű, ám egyszerű fogást is elkészíthetnél? Akkor jöjjön a franciák pitéje, a galette, természetesen spárgával.

Az omlós francia pite, a galette nemcsak szépen és elegánsan csengő, dallamos neve miatt érdemelhet figyelmet, hanem azért is, mert nagyon finom, és sokoldalúan elkészíthető – ha édesen, gyümölcsökkel sütöd, a gyerekek nagy kedvence lesz, ha pedig egy különleges sós verziót szeretnél elkészíteni, akkor süss spárgás galette-et! Egyszerű, de nagyszerű új családi kedvenc lehet belőle.

Fotó: shutterstock/stoica ionela

Hozzávalók:

A tésztához:
175g liszt
100g hideg vaj
60g tejföl
1 csapott teáskanál só
1 tojás a kenéshez

A töltelékhez:
egy csomag / 500g zöld spárga
200g trappista sajt
2 kisebb gerezd fokhagyma
pár csepp olívaolaj
só, frissen őrölt bors, rozmaring ízlés szerint

Elkészítés:
Egy tálban morzsold el a lisztet a hideg vajjal, majd add hozzá a tejfölt és a sót, és gyúrd össze. Ha úgy látod, túl darabos, adj hozzá néhány csepp hideg vizet. Lisztezett nyújtódeszkán nyújtsd el, gyúrd egy kis labdává, majd 35-40 percre tedd hűtőbe.

Jöhetnek a spárgák! A spárgasípok végéről törd le a fás részt, majd dobd forrásban lévő sós vízbe három percre. Vedd ki, és azonnal tedd őket hideg vízbe, így megtartják a színüket.

A sajtot reszeld le, majd amikor lejárt a tésztád hűtési ideje, vedd ki, nyújtsd kb 30 cm-es átmérőjű körré, és szórd rá a sajtot – arra figyelj, hogy a külső peremén egy 2.5-3 cm-es sávot mindenhol üresen hagyj. Ezután fektesd rá a spárgasípokat. Sózd, borsozd, fokhagymázd, jöhet rá néhány csepp olívaolaj. Majd a szélét hajtsd vissza egy kicsit, kend le a felvert tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben nagyjából fél óra alatt süsd aranybarnára.