Konyha

Tészta húsmentesen

Nagyanyáink idejében minden héten volt tésztanap. Ezeket a tésztás ételeket többnyire hús nélkül készítették el. Most mi is mutatunk egy igazán finom és laktató változatot.

Nagyon egyszerű ez a zöldséges tészta, biztosan kedvence lesz az egész családnak. Bármikor elkészíthető, mert az alapanyagok minden évszakban a rendelkezésünkre állnak. Mindezek mellett még pénztárca kímélő is ez a fogás.

A receptben felsorolt zöldségeken kívül gazdagíthatjuk még édesburgonyával, spárgával, kelbimbóval vagy akár zöldbabbal is. Ha szereted a fűszereket, akkor tehetsz bele egy-egy teáskanálnyi oregánót, bazsalikomot, fél teáskanál kakukkfüvet és petrezselyemzöldet, esetleg egy kis lestyánt.

Fotó: shutterstock/Bluespepper

Hozzávalók:
1 csomag spagetti tészta,
1 fej vöröshagyma,
3 evőkanál zsír vagy olaj,
2 evőkanál cukor,
2 szál sárgarépa,
1 szál petrezselyemgyökér,
fél fej zeller,
2 gerezd fokhagyma,
2 evőkanál liszt,
2 dl fehérbor,
1 doboz (0,5 liter) paradicsomlé,
25 dkg gomba,
25 dkg sajt (parmezán a legjobb),
csipet só és bors.

Elkészítése:
A cukrot a zsiradékon felolvasztjuk.
Bele dobjuk az apróra felkockázott vöröshagymát, zellert, sárgarépát és petrezselyemgyökeret.
Sózzuk, borsozzuk és rányomjuk a fokhagymát és alaposan átkeverjük.
Rászórjuk a lisztet és alaposan átkeverjük
Felöntjük a paradicsomlével és a fehérborral.
Addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak és besűrűsödik a paradicsomlé.
Közben egy kanálnyi olajon megpároljuk a gombát.
Összekeverjük a paradicsomos szósszal a gombát.
Tálaláskor reszelt sajttal szórjuk meg a szószos tészta tetejét.