Konyha

Szabi a pék: a kovászos tésztát babusgatni kell!

A kovász készítés ősi technika és éppen ezért fontos is életben tartani. De miként kapcsolódik a kovászhoz a helyi termék és a kézi malom? Minderről Szabi a pék, vagyis Szabadfi Szabolcs mesélt.

Csak liszt és víz kell hozzá, majd spontán elindul a fermentációs folyamat. Elképesztően finom ízt ad a kenyérnek a kovász. Mivel az egész kovász és kenyér készítési folyamat lassú, így ez csak jót tesz a kenyérnek. Ugyanis kevesebb élesztőgomba van benne, mint az élesztős tésztákban, így az enzimes folyamatoknak van idejük, például a cukrok lebontódnak, átalakulnak – mondta Szabi a pék.

Szabi a pék, avagy Szabadfi Szabolcs.

 

Gluténmentes kovász

Jó hír azoknak, akik gluténmentes étrenden vannak, hogy lehet gluténmentes kovászos kenyeret is készíteni, mert ugyanez a folyamat ott is elkészül. A levegőben és a kezünkön lévő élesztőgombák ugyanúgy bele kerülnek a gluténmentes lisztbe is és elindul a fermentáció.

Kovászt nem csak kenyérhez használhatunk, hanem bármilyen péksüteményhez, a kakaós csigától a kalácsig.

Bármilyen péksüteményhez használható a kovász

Babusgatni kell a tésztát

A kovászos tésztával sokkal óvatosabban kell bánni, mint az élesztőssel. Éppen azért, mert sokkal kevesebb élesztőgomba van benne. Ezért nagyon óvatos mozdulatokkal kell vele dolgozni. Nem gyúrjuk át kelés után, nem nyomjuk ki belőle a levegő buborékokat úgy, mint az élesztős változatnál. Óvatosan hajtjuk, ujjbeggyel formázzuk. Egyszóval babusgatjuk a tésztát – magyarázta Szabi a pék.

Jótanácsok kezdőknek

A kezdőknek azt javasolja – mondta Szabi a pék, hogy elsősorban a megfelelő hőfokra ügyeljenek a kovász készítésnél. Ugyanis 24-28 fok közötti hőmérsékleten szaporodnak el benne a mikroorganizmusok. Ettől lesz jó a kovász.

Amire még ügyelni kell, az a liszt minősége. Ha lehet ne legyen fehérített és egyéb más módon kezelt. A stabil, jó kovászhoz jó minőségű liszt kell. Erre nem feltétlenül alkalmasak a bolti lisztek. Azoknak nem ismerjük az előéletét, például azt, mennyi ideig álltak már a raktárban és a boltban, vagy milyen termésből származnak.

Érdemes a lakókörnyezetünkben körül nézni, hogy merre vannak malmok. Ott pedig vásárolhatunk olyan kiváló minőségű lisztet, amelyből stabil kovász és finom kenyér készülhet – javasolta Szabi a pék. Olyat kérjünk a malomban, amelynek tudják az eredetét és szabályozott vetésből származik. A lényeg a terméshozam optimalizálása, mert így kevésbé terheljük a földet és ez mutatkozik meg a minőségben

Ez nem csak a kovász érdeke, hanem a mi egészségünké is. Mindezen túl legyen benne magas a sikértartalom.

Pizza margarita

Akár pizza is készülhet belőle

Ötlet haladóknak

Vannak olyanok, akik saját, kis kézi malmot vesznek és maguk darálják benne a minőségi búzát, amelyet a környezetükben élő gazdáktól vásároltak. Ez azért nagyon jó, mert őrlés után kiszitálható belőle a korpa és csak annyit tehetünk vissza, amennyit akarunk. Így lehet a liszt korpa tartalmát beállítani. Ebben az esetben mosott, tisztított és előkoptatott búzát kérjünk. Ezekről már lehántották azt a héj réteget, amelyben a méreganyagok vannak – tanácsolta Szabi a pék, aki egyébként nagy híve a helyi termékeknek.

Ha kíváncsi vagy arra, hogyan válik egy látszólag élettelen anyag élővé, azaz hogyan készül a kovász: csütörtök reggel 9-től egy élő videóban nyomon követheted a változást.