×

Konyha

Hűsítő finomság: készíts madártejet

A gyerekek édességért vagy fagyiért nyaggatnak, de nincs otthon ilyesmi? Dobj össze egy jó kis madártejet – meglátod, az egész család odáig lesz érte!

Hozzávalók – 4 adag:

1 liter tej
8 evőkanál porcukor
5 tojás
2 csomag vaníliás cukor
csipet só
ízlés szerint 1-2 teáskanál vanília aroma, vagy félbe vágott vaníliarúd a tejbe
A díszítéshez fahéj, kakaópor vagy mazsola

Fotó: shutterstock/Ildi Papp

Elkészítés:

A tojásokat válaszd ketté, egy kisebb és egy nagyobb edénybe. A nagyobba jöhet a fehérje, a kisebb edénybe pedig a sárgák. Ezeket keverd habosra a cukorral és a vaníliás cukorral, illetve a vanília aromával.

A tejbe szórj egy csipet sót, dobd bele a vaníliarudat (opcionális), majd forrald fel. Ha kész, jöhet bele a felvert cukros tojássárgája. Főzd addig, míg egy picit elkezd besűrűsödni, ezután vedd le a tűzről, és adagold kis hőálló tálkákba.

A fehérjét egy kis cukorral verd kemény habbá, majd a habot egy vizes kanállal szaggasd tetszés szerinti nagyságú darabokra, a kelyhek tetejére. Hagyd egy kicsit hűlni, majd tálald ízlés szerint fahéjjal, kakaóporral vagy mazsolával megszórva.