×

Konyha

Megfelelt az elvárásoknak az Irsai Olivér

Egy igazán finom borfajtát vett górcső alá a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a legújabb Szupermenta tesztjén. Sok szempontot figyelembe vettek az elbírálásnál.

Összesen 25 Irsai Olivér borfajtát vizsgált meg a Nébih a laboratóriumában, mindegyik 2019-es évjáratú volt. Egy kivételével, mindegyik a száraz kategóriába tartozott. Elsősorban azt kutatták, hogy a palackban lévő nedű mindenben megfelel-e a címkén írtaknak.

Fotó: shutterstock/stockcreations

Az elemzésnél több mint ötven szempont vettek figyelembe. Megmérték többek között a termékek alkoholtartalmát, kén-dioxid, valamint illósav és összes savtartalmát is.

A Nébih szakemberei úgy találták, hogy összességében a borok megfeleltek a hatósági és a laboratóriumi ellenőrzésen – közölte a hivatal az MTI-vel. A borok címkéjén jelölték az alkoholtartalmukat, amely 10,3 és 13,2 százalék között voltak. A laboratóriumi vizsgálatok igazolták is, hogy mindegyik címkére a valódi alkoholtartalom került.

Mindezen túl a borok beltartalmi és élelmiszerbiztonsági jellemzői megfeleltek az előírásoknak. Mindegyik rendelkezett érvényes forgalomba hozatali engedéllyel. A címkén is az szerepelt, amit valójában a bor rejtett és minden szükséges információ rajta volt.