×

Konyha

A világ legrégebbi konyakja

Az alkoholos italoknak mindig nagy szerepe volt az emberiség életében. Olyannyira, hogy akár régiségként is megőrzik néhány fajtáját, melyek annál többet érnek, minél régebbiek.

Borokból sűrűn megőriznek régi példányokat, amelyeket később méregdrágán adnak el különböző árveréseken. Vannak, akiknek egyenesen a hobbijuk régi italokat gyűjteni, amelyek legalább annyira értékesek, mint egy-egy híres festő képe.

Fotó: shutterstock/Kutsenko Denis

A legújabb sztár a régi italok piacán egy konyak, amely a 18 századból származik. Egészen pontosan 1762-ből. Egy francia Maison Gautier szeszfőzdében készült és a világ legidősebb konyakja címmel büszkélkedhet, amelyet valaha árverésre is bocsátottak.

A Sotheby’s aukciósházat érte a megtiszteltetés, hogy kalapács alá kerüljön a ritkaság, persze szigorúan csak képletesen. Ugyanis ebből a konyakból, csupán három palackkal létezik a világon. Úgy maradhatott fenn, hogy egy család őrizte mind a hármat generációkon keresztül – adta hírül az MTI.

További érdekességük, hogy az eredeti címke is jó állapotban van a palackokon.
A most árverésre bocsátott példány a három közül a legnagyobb, ezért a grand frére vagyis a nagy fiútestvér becenevet kapta. A petite soeur vagyis kishúg, a Maison Gautier Dél-Franciaországban lévő múzeumában található, a petit frére-t, pontosabban kisöccsöt, pedig egy 2014-es New York-i aukción árverezték el.

A “nagytestvér” rekordáron kelt el, mintegy 118,5 ezer fontért, vagyis 46 millió forintért. Új tulajdonosa egy ázsiai gyűjtő.

A konyaknak még mindig jó íze lehet Jonny Fowle, a Sotheby’s szeszszakértője szerint. “Alkoholtartalma feltételezhetően nagyon magas, ami tartósítószerként működhetett évszázadokon át” – mondta.