Konyha

Ínyenc reggeli: fűszeres-spárgás toast

Javában tart a spárga szezonja. Érdemes kihasználni, mert ez az a zöldség, amelyet kevésbé lehet tartósítani. Készíts egy különleges spárgás toast-ot. Gyors, laktató és ínyenc reggeli lehet.

Bár fagyasztva és sós lében is konzerválni lehet a spárgát, azért mégis csak frissen az igazi. A szezonja sajnos nagyon rövid, éppen ezért ilyenkor érdemes kihasználni és sokat enni belőle. Jó hatással van az egészségünkre is.

Fotó: Shutterstock/Vitalina Rybakova

Hozzávalók:
rozsos szeletelt kenyér,
tojás (minden szelet kenyérre egyet számolva),
vaj,
fokhagyma,
só,
bors,
olaj vagy zsír,
zöld spárga (minden kenyérszeletre legalább hat szálat számolva),
snidling vagy petrezselyemzöldje a díszítéshez.

Elkészítése:
A zsírt vagy olajat olvaszd meg egy serpenyőben és üsd rá a tojásokat.
Sózd, borsozd és alacsony hőmérsékletes süsd addig, amíg a fehérjéje megszilárdul.
A visszamaradt olajba dobd bele a spárgákat és pár perc alatt, alacsony hőfokon párold meg puhára.
A puha vajat keverd el zúzott fokhagymával és sóval, borssal.
A szeletelt kenyereket pirítsd meg, majd kend meg a fűszeres vajjal.
Halmozd rá a spárgákat, majd a tetejükre tedd a tükörtojást.
Végül szórd meg apróra vágott petrezselyemmel vagy snidlinggel.