×

Konyha

Az epervásárlás fortélyai

Epret vásárolni könnyűnek látszik, de nem feltétlenül az. Érdemes néhány aranyszabályt betartani ahhoz, hogy nyugodtan élvezhessük ennek a páratlanul szép és finom gyümölcsnek az ízét.

A napokban kezdődött az igazi eper szezon, miután beértek a szabadföldi gyümölcsök. Eddig üvegháziakat kínáltak a piacokon és a boltokban. Most már érdemes akár lekvárnak is eltenni. Ezek a gyümölcsök igazi napfényben értek be, így tele vannak vitaminnal és ásványi anyagokkal.

Fotó: shutterstock/Svetlana Lukienko

Azonban nem mindegy milyet és hogyan vásárolsz, ugyanis az eper nagyon gyorsan romlik. Legfeljebb három napig tudod eltárolni hűtőben. Éppen ezért az a legfontosabb, hogy ép és érett szemeket vigyél haza. Az épséget nem igazán segíti az, amikor a piacon lapáttal szedik ki a ládából a kívánt mennyiséget a zacskóba. Ilyenkor ugyanis alaposan megsérülnek az eper szemek és még aznap meg kell enned, ugyanis gyorsan levet ereszt és megromlik. Ezért, ha teheted, kérd meg az árust, hogy kézzel válogasson és vigyázzon az eperszemekre. Így van esélyed arra, hogy még másnap is friss epret egyél.

Ha boltban vennéd, akkor – bár nem túl környezetbarát -, de a műanyag dobozba csomagolt eprek kevésbé sérülnek. Ám ott is érdemes alaposan megnézned a kiválasztott doboz tartalmát, hogy ne legyen köztük se ütődött, se fakó.

Amikor haza viszed, akkor mindenképpen hűtőben vagy hűvős helyen tárold. Fedett dobozban érdemes tarnai mind a hűtőben, mind máshol. Bele teheted műanyag vagy fa dobozba is, de érdemes mindkét esetben papírtörölközőt tenni a doboz aljára.

Ami pedig a legfontosabb, hogy ne mosd meg. Csakúgy, mint más zöldség vagy gyümölcs esetében sokkal tovább eltárolható az eper is, ha mosatlanul tesszük el. Akkor tedd csap alá, amikor már meg akarod enni.