×

Konyha

A gyors meggyes rétes titka

Ahhoz, hogy süteményt szervírozzunk a vasárnapi ebéd után vagy meglepjük vele a vendégeket, nem kell feltétlenül hétpróbás szakácsnak lenni. vegyük igénybe a modern kor biztosította előnyöket.

Ezek pedig a félkész ételek a boltok polcain. Egyáltalán nem szégyen, ha ezeket bevetjük akár azért, mert nem vagyunk egy konyhatündérek, akár azért, mert ép nincs elég időnk egy hagyományos sütit sütni.

A rétes az egyik olyan sütemény, amely a hagyományos módon bizony meglehetősen hosszan készül. Ám, még a legkisebb élelmiszer bolt hűtőpultján is megtalálható a félkész rétestészta. Ráadásul tényleg nagyon kedvező áron. Miért is ne használnánk?

Fotó: shutterstock/Amaliya_Barsegova

A töltelékkel sem kell túl sokat bajlódnod. A meggyes rétes töltelékéért vedd az irányt a befőttekhez és vegyél magozott meggybefőttet. Ha épp nincs, akkor a hűtőpult lesz a barátod, mert fagyasztottan biztosan van. És ezzel már majdnem végeztél is.

Kell még egy kis cukor, fahéj, vaj, egy tojás és némi zsemlemorzsa. Ha szeretnéd tovább fokozni az ízeket, akkor tegyél a kosaradba egy csomag túrót és vaníliás cukrot is.

Ezek után már csak annyi a dolgod, hogy megolvasztod a vajat. Teríts két-három réteslapot és kend meg az olvasztott vajjal. Szórj rá egy-két maréknyi zsemlemorzsát, majd az alaposan lecsepegtetett meggyet.

Szórj rá fahéjjal elkevert cukrot és már tekerheted is fel. Ha túrósan készítenéd, akkor a túrót keverd el fahéjas cukorral és vaníliás cukorral. A vajazott réteslapra szórd rá a feltuningolt túrót, majd a meggyet.

Tekerd fel. Mindezek után a feltekert rétest kend meg felvert tojással és máris mehet a sütőbe. Addig süsd közepes hőmérsékleten, úgy 180 fokon, amíg világosbarna lesz a teteje.

Egy csomagnyi réteslapból három-négy rúd rétes lesz mindennel együtt maximum egy óra alatt.