×

Konyha

Készül az Összetartozás bora

Különleges bort készít a Külhoni Magyar Borászok Egyesülete. Olyanra vállalkoztak, amelyet előttük még senki sem tett. Az eredmény pedig augusztus 20-án derül ki.

Így még sosem fogtak össze borászok, mint most. Arra készülnek, hogy a Kárpát-medence valamennyi borvidékéről származó bort összeházasítsák. Mindezt a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából, azaz Trianon 100 éves évfordulója okán.

Fotó: shutterstock/Alefat

“Száz éve választják el egykori történelmi borvidékeinket egymástól országhatárok. Az évforduló alkalmából egy közös borban szeretnénk újra egyesíteni a Kárpát-medence szőlőterületeit. Felkérjük ezért a magyar borászokat, csatlakozzanak felhívásunkhoz, és készítsük el közösen összetartozásunk borát” – áll a Külhoni Magyar Borászok Egyesülete által az MTI-hez eljuttatott felhívásban.

A Kárpát-medence borvidékeinek jellegzetes fehér borait várják a szervezők. bármely magyar bortermelő csatlakozhat száraz fehér, 2019-es évjáratú borával, amely jellegzetes kárpát-medencei szőlőfajtákból készült. Az érdeklődők az info@borhirado.sk email-címen regisztrálhatnak.

A közös bor arculatára a Külhoni Magyar Borászok Egyesülete hamarosan szintén pályázatot ír ki.
Úgy tervezik, hogy a borból 1100 litert palackoznak majd, amelyet elsőként egy másik szimbolikus dátumon augusztus 20-án mutatnak be. Az ötletgazda Czap Sándor felvidéki bortermelő.