Konyha

Gyümölcsleves, ahogy a nagyi tanította

A klasszikus hideg gyümölcsleves a nyár elmaradhatatlan csemegéje. Az eredeti gyümölcsleves recept elkészítése sokkal egyszerűbb, mint azt gondolnánk, és csupán fél órát vesz igénybe.

Ha ezt szolgáljuk fel egy forró, nyári napon a szeretteinknek, garantáltan hálásak lesznek érte.
Ebben a receptben az alma, a sárgabarack, a szilva és a körte dominálnak majd, de nyugodtan készíthetjük cseresznyéből, meggyből vagy más gyümölcsökből is.

Fotó: shutterstock/Wiktory

Hozzávalók:
4-5 szem őszibarack,
8-10 szilva,
5 alma,
2-3 körte,
1 pohár tejföl,
4 evőkanál finomliszt,
10 dkg kristálycukor,
1 citrom,
1 csipet só,
1 csomag vaníliás cukor,
8-10 szegfűszeg,
2-3 egész rúd fahéj.

Elkészítés:
Karikázzuk fel a citromot, a szilvát és az őszibarackot pedig magozzuk ki, és vágjuk fel nagyobb kockákra. Az almákat és a körtéket hámozzuk meg, majd csumázzuk ki, és daraboljuk fel kockákra.
Vegyünk egy jó nagy fazekat, és öntsünk bele egy liter vizet. Ha sűrűbbre szeretnénk a levest, akkor elég lehet kevesebb víz is.
Tegyük bele a gyümölcsöket, mikor már gyöngyözik a víz, közben adjuk hozzá a csipet sót, a cukrot, a fahéjat és a szegfűszeget. Puhára fűzzük a gyümölcsöket körülbelül 10 perc alatt.
A tejfölt és a lisztet dolgozzuk össze egy kis tálban, majd folyamatos kevergetéssel öntsük a forrásban lévő leveshez, amíg besűrűsödik.
A citromlevet és a citromkarikákat azután adjuk hozzá, miután már levettük a tűzről.
A levest lehűtjük, majd hidegen tálaljuk. Jó étvágyat hozzá!