×

Konyha

Véletlenül alkotott finom sajtot egy francia házaspár

Olyan sajtot alkottak Franciaországban az elmúlt hónapokban, amely a koronavírus-járvány nélkül nem jöhetett volna létre. Igazi különlegesség, amelyet meg kell kóstolni.

Minden rosszban van valami jó tartja a mondás. nincs ez másként a koronavírus-járvánnyal sem, és ezt már német orvosok meg is erősítették a napokban. Ám nem csak az egészségügyben történtek jó események a vírus miatt, hanem a gasztronómiában is. Franciaországban megszületett egy olyan sajt, amely a veszélyhelyzet miatt nem jöhetett volna létre.

Képünk illusztráció Fotó: shutterstock/hlphoto

A sajt neve Le Confiné, amely annyit jelent, hogy bezárt. Így utalnak a sajt felfedezői, egy francia házaspár, a “születésének” körülményeire. A sajtkészítő pár, a Saulxures-sur-Moselotte-ben élő Laura és Lionel Vaxelaire, munster típusú sajtot készített kis gazdaságában, ám a járvány miatt nem tudták eladni a készleteiket. A csaknem két hónapot át tartó időszakban a sajtok eladása 80 százalékkal esett vissza. Ezért a terméket kóstolás nélkül a pincéjükben hagyták. Ennek eredményeként egy ehető penésszel bevont lágy, munster sajt született – adta hírül az MTI.

Ugyanakkor nem nevezhetik munster típusú sajtnak, ugyanis az eredetmegjelölési szabályok szerint ugyanis a tradicionálisan Kelet-Franciaországban készülő, rendkívül erős, karakteres illatú munster sajtot érlelése során kétnaponta kell átmosni.

Franciaországban a kijárási korlátozásokra a confinement szót használták.