×

Konyha

Jó hír a sárgadinnye kedvelőinek

Ha szereted a nyári gyümölcsöket, különösen ezt a típust, akkor jó hírünk van. Már a boltok polcain, a piacokon és a zöldségeseknél vár a magyar termesztésű fajta.

A nyár elengedhetetlen gyümölcs a dinnye. Legyen sárga vagy görög, mindenképpen hozzá tartozik. Bár szezonon kívül is kapható dinnye, az igazi mégis az, amikor a lédús, édes gyümölcs a hazai földekről származik. Ezek ugyanis hosszabban érhetnek, így ízükben is érezhető, csakúgy mint a paradicsom esetében.

Fotó: shutterstock/Kotcha K

A sárgadinnye kedvelői pedig már magyar gyümölcsöt vásárolhatnak az üzletekben – jelentette be a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, amelyet az MTI is hírül adott. Mi több, néhány héten belül pedig már a szabad földön termett sárgadinnyék is kikerülnek a boltokba, piacokra, zöldségesekhez.
A dinnyeszezon idén is a sárgadinnyével indul. A görögdinnye előzetes becslés szerint július 10-e körül kerül a piacra.

A legjelentősebb termőkörzet Bács-Kiskun megyében található. Egyre több termelő a nem megfelelő időjárás miatt áttér a biztonságot jelentő fóliasátras termelésre.
Magyarországon sárgadinnyét mintegy 525 hektáron termesztenek idén, amely csaknem 5 százalékkal nőtt az előző évhez képest. A szakemberek úgy saccolják, hogy idén 16-18 ezer tonna sárgadinnye terem. A szezon várhatóan szeptember végéig eltart majd.

A sárgadinnye termőterületek nagyjából harmada van Bács-Kiskun megyében, további harmada pedig Békés és Csongrád-Csanád megyében. Jelentős területek vannak még Tolna és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is, a többi területen szórványosan, jellemzően a görögdinnye-termelés mellett foglalkoznak sárgadinnyével.