×

Konyha

Készíts ribizli lekvárt mindenmentesen

A lekvárkészítés türelem játék. Nagy odafigyelést igényel, de amikor télen felbontunk egy üveggel, biztosan úgy fogjuk érezi, hogy minden pillanatát megérte vele foglalkozni.

Az egyik legpepecselősebb lekvár a ribizli. Hasonlóan sok munkát ad a fekete szeder, málna és a meggy is. Na nem a főzés a sok idő, hanem az, amíg kivarázsoljuk belőlük a magokat és megtisztítjuk a szárától.
A ribizli épp most kezdett el érni, érdemes belőle lekvárt főzni. A linzerkarika elhagyhatatlan alkotója, de rengeteg más süteménynek is jó ízt ad és vajas kaláccsal sem utolsó.
Sokan befőzőcukrot, tartósítószert vagy plusz pektint tesznek hozzá- Mi most egy olyan bevált receptet mutatunk, amelyhez egyik sem kell. Csak egy kis türelem. Mi több a cukor is lecserélhető eritritre, sztíviára, agavé szirupra vagy nyírfacukorra.
A hozzávalók mennyisége attól függ, hogy mennyire vagyunk édesszájúak. Ebben nem vagyunk egyformák. Így nincs más megoldás, mint folyamatosan kóstolni és amikor már megfelelő az íze, akkor üvegekbe tenni.
Az azonban fontos, hogy a ribizli nagyon savanyú gyümölcs, így meglehetősen erős édesítést kíván. Sokkal többet, mint például egy eper vagy barack lekvár.

Fotó: shutterstock/Marian Weyo

Hozzávalók:
Ribizli, amennyit szeretnénk eltenni,
cukor, vagy más édesítő ízlés szerint.

Elkészítése:
A ribizlit fosszuk meg a zöld szárától és alaposan mossuk meg.
Tegyük lábasba és öntsünk alá legalább fél-egy dl vizet.
Alacsony hőfokon főzzük addig, amíg a ribizliszemek szét nem esnek.
Egy nagyobb lukú szűrőn passzírozzuk át az egészet. Így eltávolíthatjuk az apró magokat a gyümölcsből.
Tegyük vissza forrni és édesítsük ízlésünknek megfelelően.
Amikor már jó sűrű a a ribizlivelő, akkor alaposan kifertőtlenített üvegekbe öntsük úgy, hogy a karimájáig érjen a lekvár.
Tegyük rá a tetejét, fordítsuk fel és tegyük száraz dunsztba.