×

Konyha

Csalódás a dinnyeárverésen

Elindult a dinnye-szezon, amelyet Japánban külön dinnyeárveréssel kezdenek. Ezen a hagyományos aukción nem csak a gyümölcsök különlegesek, hanem azok árai is, amelyet kérnek értük.

Tradicionális az a dinnyeárverés, amelyet minden évben megtartanak Hokkaidó szigetén. Ez az esemény jelzi ünnepélyesen a gyümölcs szezonjának kezdetét. Csillagászati árakat adnak egy-egy dinnyéért ezen az aukción, amelynek több célja van. Az elsődleges az, hogy felhívják a sajtó figyelmét a gyümölcsre. A második, hogy bemutathassák a termelők a legjobb portékáikat.

Az egyik méreg drága Densuke dinnye. Fotó: shutterstock/ retirementbonus

Ám akárki nem viheti oda a termését. A dinnyék Hokkaido büszkeségei, ezért csak kiválasztott földművesek termelhetik. A drága gyümölcsöket elsősorban éttermek vásárolják meg, majd maguk is borsos áron szolgálják fel a vendégeiknek.

Az elmúlt években rekord árakat értek el a kikálltásokon a gyümölcsök, de idén jóval elmaradt a várttól a végső ár. A korábbi rekordár harmadáért kelt el idén egy Densuke dinnye. “Csak” 220 ezer jent, vagyis 626 ezer forintot adtak érte. Az árverésen egyébként összesen 71 dinnyét adtak el – írta az MTI.

Hasonlóan járt a szintén nagyon híres Yubari dinnye is, melynek 2 példánya “csak” 348 ezer forintnak megfelelő jenért kelt el.

Tavaly például a Toma város jelképének számító gyümölcs egyikéért 750 ezer jent, vagyis 2,1 millió forintot fizettek. Az árcsökkenést a koronavírus-járványnak tudják be az árverés szervezői.