×

Konyha

Reform élelmiszer az 5. századból

Eddig csak a 17. századig tudták visszavezetni ennek az alapanyagnak a történetét, de a legutóbbi leletek ennél sokkal régebbre vezetnek vissza. Manapság kezdjük ismét felfedezni.

Manapság ismét nagy népszerűségnek kezd örvendeni az aszalt tönköly búza és az abból készült liszt. Azt hihetnénk, hogy mindez a modern és egészséges táplálkozás jegyében most fedezték fel, de nem így van. A tudósok már a 17. századból is találtak rá bizonyítékot, hogy fogyasztották az emberek, egy merbachi kolostor pincészetének számlájában említették először 1660-ban. De legutóbb, még régebbi leletet fedeztek fel német tudósok.

Fotó: shutterstock/Katrinshine

A németországi, Hohenheimi Egyetem régészei az eberdingen-hochdorfi kelta település maradványai között találták meg az eddigi legrégebbi ilyen leletet, egy elszenesedett tönkölyszemet. Ebből azt feltételezik, hogy a kelták már az időszámításunk előtti 5. században begyűjtötték az éretlen tönkölytermést és tűz fölött megszárították. Így tették el ínségesebb időkre és főzve fogyasztották.

Akkoriban nem készült belőle liszt. Minderre azért volt szükség, mert vagy elfogyott a betakarítás előtt az élelmük vagy attól tartottak, hogy elviszi a rossz idő a termést. Így biztosan meg tudták menteni és volt mit enniük.

Ma is hasonló módon készül az aszalt tönköly, de már pontosan kiszámítják a betakarítási időt. A zöld magot szárítják – aszalják-, ezzel az elveszíti csírázóképességét és őrölhetővé válik-írta az MTI a Journal of Archaeological Science című tudományos folyóirat cikkére hivatkozva.

Az aszalt tönköly ízletes, és nem csak a vegetáriánusok körében. Egészséges is, mivel magas kálium-, magnézium-, foszfor- és vastartalma fontos építőeleme a kiegyensúlyozott étrendnek.