×

Konyha

Klasszikus francia melegszendvics

Vannak napok, amikor valami igazán különlegesre vágyunk. A klasszikus Croque monsieur pontosan egy ilyen finomság, amit a besamelmártás, a dijoni mustár és az ementáli sajt tesznek ellenállhatatlanná.

Hozzávalók 4 személyre:
8 szelet kenyér,
4 szelet sonka,
8 szelet gruyere vagy ementáli sajt,
5 dkg va,j
1,5 evőkanálnyi liszt,
3 dl tej,
1 tojássárgája,
2 teáskanálnyi dijoni mustár,
só, bors ízlés szerint,
egy csipetnyi szerecsendió.

Fotó: shutterstock/Elena Shashkina

Elkészítés:
Először elkészítjük a besamelmártást. Felolvasztjuk a vaj felét, majd hozzákeverjük a lisztet. Hozzáöntjük a tejet, és folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük.
Sózzuk, borsozzuk, és egy csipet szerecsendiót is adunk hozzá.
A tojássárgáját és a dijoni mustárt csak azután keverjük hozzá, miután már levettük a tűzről.
Megpirítjuk a kenyérszeleteket, majd megkenjük őket a besamelmártással.
A szendvicsek egyik felére ráhelyezzük a sonkát, a másik felére pedig a sajtot, majd a tetejüket megkenjük a maradék besamellel.
Kicsit nyomkodjuk össze a szendvicseket, majd előmelegített 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük körülbelül 8 perc alatt.