×

Konyha

Nyugodtan ehetsz bolti ecetes uborkát

Az ecetes savanyú uborka nélkülözhetetlen kísérője számos ételnek, gondoljunk csak a rántott húsra vagy a krumplis tésztára. Mivel népszerű, így a Nébih górcső alá vette a bolti kínálatot.

Összesen 32 különböző márkájú csemegeuborkát vizsgált meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Bár étkezési szempontból szinte minden rendben volt, mégis 21 terméknél hatósági eljárást indított egyéb szabálytalanságok miatt. Mindezért csaknem 900 ezer forint bírságot szabtak ki. Mindezen túl a hibák javítására intézkedési tervet kellett benyújtaniuk az érintett élelmiszer-vállalkozóknak.

Fotó: shutterstock/Elena Hramova

A szabálytalanságok közt volt például az, hogy nem megengedett édesítőszerrel édesítették az uborka levét. Hiba volt az is, hogy tartósítószert használtak, pedig ez a csemege uborkánál tilos. Az is kiderült, hogy a csomagoláson feltüntetett töltőtömeg valójában kevesebb volt. Vagyis többet írtak az üvegre, mint amennyi benne volt. Egy termék pedig a rajta feltüntetett 6-9 centiméteres uborkaméretnél nagyobb uborkákat is tartalmazott.

Az viszont megnyugtató, hogy a vizsgálatok nem mutattak ki határértéket meghaladó növényvédőszer maradékot és a mustármag allergénvizsgálat során is mindent rendben találtak a szakemberek – tudatta az MTI.