×

Konyha

Spórolj a konyhában: főzz egyszer, tálalj négyszer különböző ételt

A legodaadóbb konyhatündérek is meggondolják kétszer, hogy a nyári forróságban mennyi időt is töltsenek a konyhában a tűzhely közelében. Ilyenkor kerülnek elő a gyors és praktikus receptek.

A megoldás ebben az esetben kétféle lehet. Készíthetünk olyan ételeket, amelyeket nem kell főzni, például saláták, szendvicsek vagy egyszer főzünk valamiből sokat és azt variáljuk. Ez utóbbira adunk most ötletet.

Fotó: shutterstock/Yuganov Konstantin

Nem is kell mást tenni, mint összedobni egy finom, de ipari mennyiségű pörköltet. Lehet csirkéből is, de ezúttal a sertésből talán még célszerűbb. Ha kész, akkor tálalhatjuk a megszokott körettel, savanyúsággal. A többit pedig osszuk három részre, mert abból lesz további három étel.

Lehet úgy is, hogy lefagyasztjuk és alkalom adtán olvasztjuk ki és készítjük el az alábbi ételeket. De az is lehet, hogy hűtőbe tesszük és folyamatosan dolgozzuk fel.

Elsőként készülhet belőle hortobágyi palacsinta. Ehhez csak ki kell sütni néhány palacsintát. Vágjuk össze apróra a pörköltet, majd egy kis tejföllel keverjük össze. Ezt töltsük bele a palacsintákba és már kész is az újabb fogás.

Rizses húsként is újjászülethet a pörkölt. Főzzünk hozzá rizst, akár zacskós, előre gőzöltet is választhatunk, az még gyorsabb. Amikor kész a rizs, akkor csak keverjük össze a pörkölttel és savanyú uborkával tálalhatjuk a klasszikus rizses húst.

Rakott zöldbab is készülhet pillanatok alatt a maradék pörköltből. Ehhez a megtisztított zöldbabot sós vízben főzzük meg. Ezután egy tűzálló tálba rétegezzük az összeaprított pörkölttel, a tetejét pedig szórjuk meg reszelt sajttal. 180 fokos sütőben addig süssük, amíg a sajt megpirul.