×

Konyha

Új szintre lépett a Csopaki bor

Már nem használhatja akárki a Csopaki borok megjelölést, ugyanis európai védettség alá került. Azt is meghatározták, hogy mely területről származó borokat nevezhetik így.

Oltalom alatt álló eredetmegjelölést kapott a Csopaki bor, ugyanis felvették az OEM nyilvántartásba. Erről határozott a közelmúltban az Európai Bizottság. Ez annyit jelent, hogy ezen túl, amely palackra ráírják a Csopak nevét, az egy meghatározott helyről származik és egyedülálló, hagyományos módszerrel készült. Így, aki ezentúl Csopaki bort vesz, az biztos lehet benne, hogy egy különlegességet kóstolhat meg.

Fotó: shutterstock/Aerial Mike

Az oltalom a Balaton északi partjának keleti medencéjében a Csopaktól Alsóörsig terjedő partszakasz első hegyvonulatán termelt borokra vonatkozik – tudatta a bizottság az MTI-vel.

A Csopaki borok egyébként fehérek, diszkrét illatúak, ugyanakkor zamat- és illatgazdagság jellemző rájuk. Illatuk és ízük fontos közös vonása a nedves-köves íz dominanciája, és a fülledt aromaanyagoktól való mentesség. Ízükben az érett és komplex savstruktúra dominál, ami a borok frissességét, üdeségét biztosítja – írták.

Azok az élelmiszerek és italok, amelyeket a bizottság oltalomba vett az úgynevezett eAmbrosia nevű adatbázisba kerülnek minden adatukkal együtt. Ebben az adatbázisban már 1160 ilyen termék van.