×

Konyha

Így tárold a kávét, hogy megőrizze az aromáját

Ha szeretnéd megőrizni a kávé aromáját, érdemes egy-két aranyszabályt betartani. Így minden egyes főzés után a lehető legfinomabb feketét töltheted a csészédbe.

A kávé rajongók képesek arra, hogy minden alkalommal megdarálják kedvenc kávészemeiket és abból készítenek feketét. Sőt, a legnagyobb kávéfanatikusok azt is megteszik, hogy maguk pörkölik meg a fekete leveshez valót.

Fotó: shutterstock/Dream79

Ugyanakkor sokan vannak, akik megveszik a kedvenc kávéjukat 25 dkg-os csomagolásban és már darálva. Ez sem gond, de jó, ha tudod, hogy ebben a formában gyorsan elillan az aromája, így “további biztonsági intézkedésekre” van szükség, hogy az utolsó csésze kávé is finom és ízletes legyen.

Amennyiben előre darált kávét veszel, akkor felbontás után légmentesen érdemes tárolni. Pontosabban csatos üvegben vagy kávétartóban. Az a lényeg, hogy a lehető legjobban záródjon, hogy megvédd az oxigéntől. A legideálisabb, ha nem átlátszó a tároló, mert így még a napfényt is kizárhatod.

A csomagolásban is benne hagyhatod, de akkor szintén fontos, hogy alaposan lezárd, például valamilyen csipesszel.

Száraz, hűvös helyen javasolt a kávét tartani. Tévhit, hogy a hűtő jó hely számára, ugyanis az nedves közeg, és attól mindenképpen meg kell óvni a kávét.

Amennyiben kifogyott a kávé a tartóból, azt javasolt elmosogatni alaposan és megszárítani azelőtt, hogy az újabb adagot beleöntenéd. Ugyanis marad benne a kávé olajából egy kevés és az bizony egy idő után megavasodhat és elronthatja az újabb adag kávé ízét.