Konyha

Ez az ital nem csak egészséges, de istenien finom is

Noha az indiaiak évszázadok óta isszák, Európában még csak most kezd igazán elterjedni ez az extra egészséges, ráadásul nagyon ízletes ital. Már a neve is elragadó: aranytej.

Az indiai ajurvédikus tanítás elsősorban a test öngyógyító képességeinek aktiválásáról szól, nem véletlen, hogy módszereit nemcsak az alternatív gyógyászatban, hanem a wellnessszektorban is alkalmazzák Nyugaton.

Ugyanebből az okból válik egyre népszerűbbé az eredeti indiai receptúra szerint készített aranytej, amelynek – mint a neve is mutatja – az alapját a tej adja. (Ez az összetevő természetesen kiváltható növényi tejekkel is.)

A név utal az ital jellegzetes színére is, amit a gyömbér és a kurkuma ad. A kurkuma köztudottan antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, illetve serkenti az emésztést is. Legfontosabb alkotóeleme a kurkumin, amely egy polifenol és a gyógyszeripar is használja. A kurkuma ezen felül csökkenti a szív- vagy agyi betegségek (például Alzheimer-kór) kockázatát is.

A dél-ázsiai gyömbért pedig rákmegelőző szerként alkalmazzák, a feljegyzések szerint nagy hatékonysággal. Ez a csodás fűszer ráadásul serkenti a máj tevékenységét, így segítve a szervezet méregtelenítését.

Nem meglepő tehát az aranytej népszerűsége – vagy legalábbis reneszánsza. Az indiaiak ősi kurkuma-italának eredeti receptje (noha cseppet sem bonyolult) egyelőre kevéssé ismert: csak néhány összetevőre van szükséged hozzá.

fotó: hutterstock/Daria Arnautova

Aranytej hozzávalók: (egy nagy pohárnyi adaghoz)

300 ml tehéntej (vagy növényi tej, de ez utóbbi természetesen nem az eredeti recept szerint való)

1 teáskanál kurkuma

1 teáskanál méz

1/2 teáskanál fahéj

1 centiméternyi darab gyömbér

1 csipet őrölt feketebors (annak érdekében kell, hogy a kurkumin teljes mértékben kifejtse hatását)

1 teáskanál kókuszolaj

Elkészítése:

A fenti mennyiségekkel variálhatsz a saját ízlésed szerint. Ha úgy tartja kedved, adhatsz hozzá őrölt kardamommagot vagy szerecsendiót is.

Egy kisebb lábasban melegítsd (de ne forrald) fel a tejet. Keverd hozzá a fűszereket és a kókuszolajat, majd ízesítsd a mézzel. Ezután egy sűrű szövésű szűrőn keresztül töltsd ár egy bögrébe – fogyaszd egészséggel!