Az indiai ajurvédikus tanítás elsősorban a test öngyógyító képességeinek aktiválásáról szól, nem véletlen, hogy módszereit nemcsak az alternatív gyógyászatban, hanem a wellnessszektorban is alkalmazzák Nyugaton.
Ugyanebből az okból válik egyre népszerűbbé az eredeti indiai receptúra szerint készített aranytej, amelynek – mint a neve is mutatja – az alapját a tej adja. (Ez az összetevő természetesen kiváltható növényi tejekkel is.)
A név utal az ital jellegzetes színére is, amit a gyömbér és a kurkuma ad. A kurkuma köztudottan antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, illetve serkenti az emésztést is. Legfontosabb alkotóeleme a kurkumin, amely egy polifenol és a gyógyszeripar is használja. A kurkuma ezen felül csökkenti a szív- vagy agyi betegségek (például Alzheimer-kór) kockázatát is.
A dél-ázsiai gyömbért pedig rákmegelőző szerként alkalmazzák, a feljegyzések szerint nagy hatékonysággal. Ez a csodás fűszer ráadásul serkenti a máj tevékenységét, így segítve a szervezet méregtelenítését.
Nem meglepő tehát az aranytej népszerűsége – vagy legalábbis reneszánsza. Az indiaiak ősi kurkuma-italának eredeti receptje (noha cseppet sem bonyolult) egyelőre kevéssé ismert: csak néhány összetevőre van szükséged hozzá.
fotó: hutterstock/Daria Arnautova
Aranytej hozzávalók: (egy nagy pohárnyi adaghoz)
300 ml tehéntej (vagy növényi tej, de ez utóbbi természetesen nem az eredeti recept szerint való)
1 teáskanál kurkuma
1 teáskanál méz
1/2 teáskanál fahéj
1 centiméternyi darab gyömbér
1 csipet őrölt feketebors (annak érdekében kell, hogy a kurkumin teljes mértékben kifejtse hatását)
1 teáskanál kókuszolaj
Elkészítése:
A fenti mennyiségekkel variálhatsz a saját ízlésed szerint. Ha úgy tartja kedved, adhatsz hozzá őrölt kardamommagot vagy szerecsendiót is.
Egy kisebb lábasban melegítsd (de ne forrald) fel a tejet. Keverd hozzá a fűszereket és a kókuszolajat, majd ízesítsd a mézzel. Ezután egy sűrű szövésű szűrőn keresztül töltsd ár egy bögrébe – fogyaszd egészséggel!







