Konyha

Zöldséges rizs őszre hangolva

A rizs viszonylag ritkán kap főszerepet, pedig kiváló főételek készülhetnek belőle. Most egy igen gyors és egészséges egytálétel receptjét mutatjuk. Kiváló megoldás a maradék főtt rizs felhasználására is.

Ehhez az ételhez nem csak a maradék főtt rizst használhatjuk fel, de akár előgőzölt gyorsrizst is használhatunk. Az pedig tényleg percek alatt kész.

Az arányok, amelyeket megadunk csak tájékoztató jellegűek, mert személyre szabható. Vagyis a zöldségek kicserélhetők és lehet bele több vagy kevesebb mennyiséget is tenni, ki, miként szereti. Mi ezúttal főleg az őszi zöldségeket használtuk, mert hát “Itt van az ősz, itt van újra…”

Fotó: shutterstock/Ildi Papp

Hozzávalók az őszi változathoz:

1 csomag gyors rizs vagy maradék rizs,
1 kis cukkini,
2 közepes répa,
1 teáscsészényi zöldborsó,
1 teáscsészényi brokkoli,
1 teáscsészényi kukorica,
1 közepes piros húsú paprika,
1 teáskanál só,
1 teáskanál kurkuma,
2 teáskanál majoránna,
1-2 dl víz,
1 dl olaj vagy libazsír.

Elkészítése:

A zsírt egy serpenyőben felhevítjük és bele dobjuk a felkarikázott répát.
Átforgatjuk, majd bele dobjuk kukoricát, brokkolit és a paprikát.
Egy-két perc után bele dobjuk a borsót.
Miután átforgattuk bele dobjuk a megfőtt rizst.
Fűszerezzük, majd felöntjük egy kis vízzel.
Addig főzzük, amíg elpárolog a víz.