×

Konyha

Száríts, aszalj és nem bánod meg

Az aszalt gyümölcsök nagy népszerűségnek örvendenek, gondolj csak a mazsolára. De te is készíthetsz aszalt gyümölcsöket, sőt zöldségeket is. Megéri, mert sokféleképpen használhatod a téli hónapokban.

Ha körül nézel a boltokban éppen most, akkor láthatod, hogy a kínálatukban akciósan kínálják a házi aszaló gépeket. Érdemes beruházni egybe, mert sok célra használhatod, pláne, ha van egy kis konyhakerted saját terméssel, vagy őstermelőktől vásárolsz.

Fotó: shutterstock/Yuriy Golub

Az aszalógéppel készíthetsz például most aszalt paradicsomot, amelyet, ha kis üvegekbe zársz és leöntöd olíva olajjal, akkor sokáig eláll. Remek számos salátába és más ételekhez, de gasztro-ajándéknak sem utolsó.
Készíthetsz vele gyümölcs csipszet úgy, hogy hajszál vékonyra karikázod például az almát, körtét vagy őszi barackot, esetleg banánt. Miután kiszárad teheted müzlibe, joghurtba, de önmagában is nagyon finom ropogtatni való lesz.

Aszalhatsz egészben szilvát, fügét, mag nélküli szőlőt és sárga barackot is.
De a legjobb, hogy zöldségeket is száríthatsz vele, amelyekből lehet csipsz is, például a céklából vagy a sárgarépából. De ha fehérrépát, sárga répát, hagymát, zellert, és póréhagymát aszalt, majd kiszárítva összetöröd, esetleg összedarálod, akkor kész is a házi ételízesítő.