Konyha

Kísérletezz bátran: Barátfüle sósan

A barátfüle avagy derelye elsősorban édes tésztaétel. De csakúgy, mint mint annyi mást is, elkészíthetjük sósan és ráadásul az a változat nem kevésbé finom. Mutatjuk a receptjét.

A klasszikus derelye szilvalekvárral készül, de miért ne készíthetnénk el sósan is. Ráadásul ehhez még csak zsemlemorzsát sem kell pirítanunk. Igazán akkor lesz a legfinomabb, ha burgonyás tésztával készítjük. De rögtön érdemes dupla adaggal kezdeni, mert nagy lesz rá az igény. Vagy akár le is fagyaszthatod, így egy elfoglalt nap gyors vacsorát készíthetsz belőle.

Fotó: shutterstock/Fotó: shutterstock/Rido

Hozzávalók 4 személyre:
15 dkg búzaliszt,
50 dkg burgonya,
2 tojás,
1 evőkanál zsír,
30 dkg juhtúró,
25 dkg húsos szalonna,
1 doboz tejföl,
só ízlés szerint.

Elkészítése:
A burgonyát főzzük meg puhára.
Hámozzuk meg és törjük össze alaposan
Tegyük hozzá a lisztet, tojást és zsír és gyúrjuk jól nyújtható tésztává.
Lisztes deszkán a felét nyújtsuk fél centi vastagra.
Keverjük össze a juhtúrót a tejföllel és a kisütött szalonnapörccel.
Tegyünk kis halmokat a tésztára.
Nyújtsuk ki a másik felét is fél centi vastagra és terítsük a másik tetejére.
A halmok mellett kézzel nyomkodjuk le, majd vágjuk rombusz alakúra.
Forraljunk vizet és sózzuk meg.
Dobjuk bele a derelyéket és főzzük addig, amíg feljön a víz színére.
Szűrjük le.
Tejföllel és szalonnapörccel tálaljuk.