×

Konyha

Süsd meg a spagettit, ízleni fog!

Se nem klasszikus spagetti, se nem omlett. A különleges étel neve: spagettiomlett!

Az olasz mammák őrzik a tökéletes spagettiomlett titkát, de a mi receptünk sem sokban marad el a tradicionálistól. Istenien finom, ráadásul kiváló maradékfelszippantó étek: ha egy kiadós rántottához kevés a tojás otthon, ráadásul egy bontott zacskó spagettid van csak, amiből már nem lehet jóllakni – eljött az ideje a spagettiomlettnek!

Az összetétel konyhánként változhat, engedd szabadjára a fantáziád. Jól áll neki a parmezán, a scamorza, a füstölt szalonna, a mozzarella, sőt, még az ementáli, vagy a sonka is – de íme a betonbiztos alaprecept.

Fotó: shutterstock/Brent Hofacker

Hozzávalók:

350 g spagettitészta
5 tojás
100 g teljes (!) tej
50 gr reszelt parmezán
100 g füstölt scamorza (scamorza híján bármilyen félkemény füstölt sajt megteszi)
50 g füstöltszalonna
1 teáskanál kakukkfű
1 csipet feketebors
extra szűz olívaolaj ízlés szerint
1 gerezd fokhagyma

Elkészítése:

Forralj fel sós vizet a spagettitészta megfőzéséhez. Míg felforr, vágd apró kockákra a füstölt szalonnát és a füstölt sajtot. Ha a víz forr, főzd meg a tésztát, de ne legyen puha, csak „al dente” – elvégre olasz étekről van szó.

Verd fel a tojásokat és keverd hozzá a kakukkfüvet, a tejet, majd sózd-borsozd. Ezután mehet bele a reszelt parmezán. Jól keverd össze, hogy homogén masszát kapj! Ha ez megvan, dolgozd bele a szalonna- és a sajtkockákat.

A főtt tésztát csepegtesd le és keverd össze olívaolajjal. Keverd össze a tojásos masszát a tésztával.

Melegíts olajat egy nagyobb (26-30 cm átmérőjű) serpenyőben és futtasd meg benne a gerezd fokhagymát egészben. Amikor már kellemes fokhagymaillatot áraszt, vedd ki a gerezdet (erre már nem lesz szükséged) és öntsd bele a spagetti-tojás-sajtmasszát. Egy spatulával egyenletesen oszlasd el, 1 percig süsd magasabb fokozaton, hogy alulról kérget kapjon, majd vedd takarékra, fedd le egy fedővel, és így süsd még 15 percig.

Megfordításhoz előbb rázd meg a serpenyőt, hogy fellazuljon a „lepény”, borítsd a lepényt egy tányérra vagy a fedőre, és fordítva csúsztasd vissza a serpenyőbe. Fedő nélkül még 5 percig süsd.

Amikor elkészült, szeleteld, akár a tortát. Nem fogsz csalódni ebben az ételben!