×

Konyha

Ünnepeljünk ma egy csésze kávéval

A fekete leves krónikája úgy tartja, hogy hozzánk a törökök hozták be. Ma pedig már el sem tudjuk képzelni a reggeleket nélküle. Ma van a világnapja, ünnepeljünk egy meglepő recepttel.

A Kávé világnapjának célja, amelyet szeptember 29-én tartanak, hogy népszerűsítse a sötét italt. Ugyanakkor az elmondható, hogy népszerűsége töretlen már jó ideje. A világnap ötlete Japánból indult és 2009 óta az egész világon megtartják.
Ez alkalomból mutatunk egy különleges receptet, mert a kávé nem csak önmagában, tejjel, tejszínnel vagy édességekben jó, hanem sütni is lehet vele. Nem is akárhogy!

Fotó: shutterstock/from my point of view

Hozzávalók a kávéban pácolt sertéssülthöz:
2 kg sertés lapocka,
1 fej vöröshagyma,
5-6 gerezd fokhagyma,
1 dl almaborecet,
2 dl feketekávé,
2 dl húsleves,
1 dl víz,
2 teáskanál só,
1 teáskanál őrölt feketebors.

Elkészítése:
A húst sózzuk és borsozzuk meg, majd süssünk rá kérget egy forró, száraz serpenyőben.
A húst tegyük egy magasabb falú tepsibe és dobjuk hozzá a felszeletelt vöröshagymát és az összezúzott fokhagymát.
Öntsük rá a húsleveset, almaborecetet, kávét és a vizet.
Tegyük sütőbe és 160-170 fokon lefedve süssük addig, amíg megpuhul. Ez akár 3-4 órát is igénybe vehet.
Sült vagy tört burgonyával tálaljuk.