Konyha

Bográcsozni ilyenkor a legjobb

Bográcsozni igazából ősszel a legkellemesebb. Már hűvösebbek a nappalok, így a tűz mellett serénykedni nem jelent izzasztó elfoglaltságot. Mi több egy nagyon hűvös napon még jól is esik a tűz melege.

Valamiért a bográcsozást és a grillezést a nyári elfoglaltságok közé soroljuk, pedig hűvösebb vagy akár hideg időben sokkal kellemesebb a ropogó tűz mellett állni. Érdemes hétvégente kimenni a kertbe és ott elkészíteni a családi ebédet. Utánozhatatlan íze lesz minden ételnek és a tetejébe jó mulatság is. Az őszi bográcsozáshoz ajánljuk a sertésragut bakonyi módra.

Fotó: shutterstock/geogif

Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg sertéslapocka vagy comb,
25 dkg gomba,
15 dkg sertés kenyérszalonna,
1 zöld paprika,
1 paradicsom,
2 evőkanál piros őrölt paprika,
1 teáskanál kakukkfű,
1 kisebb doboz tejföl,
1 dl vörösbor,
víz.

Elkészítése:
A felkockázott szalonnát kiolvasztjuk a bográcsban.
Rádobjuk a felkockázott vöröshagymát és megpároljuk.
Rádobjuk a felkockázott paprikát és paradicsomot és megpároljuk.
Levesszük a tűzről és megszórjuk pirospaprikával és alaposan elkeverjük.
Rádobjuk a felkockázott húst és addig pirítjuk alacsony tűznél, amíg kifehéredik a hús.
Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi a húst. Bele öntjük a vörösbort is.
Addig főzzük lassú tűzön, amíg megpuhul a hús.
Bele tesszük a felszeletelt gombát és pár perc alatt puhára pároljuk.
Ha közben elfőtte a levét, akkor pótoljuk.
Legvégül bele keverjük a tejfölt. Átforraljuk és tálaljuk.