×

Konyha

Az olasz pásztorok egyszerű ételétől megnyalod mind a tíz ujjad

Az olaszok hajlamosak vérre menő vitákat folytatni egyes regionális ételeikkel kapcsolatban: vajon melyik recept az eredeti? Ilyen étek a spagetti all'Amatriciana (Amatrice módra) is. Bucatini tészta vagy spagetti, hasaalja szalonna vagy tokaszalonna (guanciale), fokhagyma vagy hagyma...

Ezt a vitát nem mi fogjuk eldönteni. Így vagy úgy, annyi bizonyos, hogy ez az Amatricében született étel egykor a pásztorok fő eledele volt, kezdetben még paradicsom nélkül.

Érdekes adalék, hogy az olaszországi Amatrice városában és környékén 2016 augusztusában szörnyű földrengés pusztított, ami után világszerte több étterem is úgy döntött, hogy adományokkal járul hozzá az újjáépítéshez. Minden náluk megrendelt Amatriciana-spagetti után félretettek bizonyos összeget, amivel hozzájárultak a város újjáépítéséhez – így ez a recept már nemcsak egy ország, hanem a nehéz helyzetben lévő olaszok szimbólumává is vált.

Fotó: shutterstock/Ryzhkov Photography

Hozzávalók:

320 g spagetti
400 g hámozott paradicsom
150 g szalonna (amatricei az igazi, de a jól bevált magyar is megteszi)
75 g reszelt pecorino sajt
ízlés szerint só
ízlés szerint olívaolaj
1 friss chilipaprika
50 g száraz fehérbor

Elkészítése:

A spagetti all’Amatriciana elkészítéséhez először forrald fel a sós vizet a tésztához. A szalonnát vágd 1 cm hosszú, fél centi széles szeletekre. Egy serpenyőben hevíts fel pár csepp olajat, dobd bele a chilit egészben, majd szórd rá a szalonnát is. Kis lángon pirítsd 7–8 percig, amíg a szalonna zsírja átlátszóvá, a húsa pedig ropogóssá válik. Keverd gyakran, nehogy odaégjen.

Add hozzá a fehérbort, majd csavard fel alatta a lángot és hagyd elpárologni.

Vedd ki a szalonnacsíkokat egy tányérra, a serpenyőban lévő zsiradékra pedig öntsd rá a hámozott, kézzel szétnyomkodott paradicsomot. Főzd mártássá körülbelül 10 perc alatt.

Amikor megvagy ezzel, főzd meg a spagettit roppanósra (al dente).

Távolítsd el a chilit a mártásból, sózd meg és add hozzá a szalonnacsíkokat, majd keverd össze az egészet. Miután a spagetti megfőtt, csöpögtesd le, és add közvetlenül a mártással teli serpenyőbe. Ne hagyd állni, hanem jól keverd össze. Végül szórd meg reszelt pecorinóval – a spagetti all’Amatriciana tálalásra kész!