Konyha

Az elfeledett cserépedény

Bár ősidők óta velünk van és használjuk, mára valahogy kiment a divatból. Pedig nagyon hasznos találmány a cserépedény, amelyben remekül lehet sütni, nagyjából bármit.

A nyers cserépedényben, amelyet Római vagy Pataki tálnak ismerünk süthetünk húsokat, zöldségeket, de akár süteményeket vagy gyümölcsöket is. De akár kenyeret is süthetünk benne.
Használat előtt ezeket az edényeket egy órára vízbe kell állítani. A tisztítása sem bonyolult, mert csak szódabikarbónás vízzel kell elmosogatni egy szivaccsal.
Azért is érdemes ilyen edényben sütni, mert zsiradék nélkül megtehetjük, így nagyon egészséges módon készíthetjük el kedvenc fogásainkat.
Mutatunk is hozzá egy klasszikus receptet, ez a majoránnás sült csülök.

Fotó: shutterstock/PhotoStk

Hozzávalók:
1 sertéscsülök,
4-5 gerezd fokhagyma,
20 dkg bacon, szeletelve,
1 evőkanál majoránna,
1-2 dl víz,
só.

Elkészítése:
A cseréptálat áztassuk be egy órára hideg vízbe úgy, hogy teljesen ellepje.
Tűzdeljük meg a csülköt fokhagymával alaposan.
Dörzsöljük be sóval és majoránnával.
Béleljük ki baconnal a tál alját.
Tegyük rá a csülköt. Érdemes bele próbálni a csülköt az edénybe. Ha nem fér bele csontostul, akkor érdemes kicsontozni, úgy biztosan belefér.
Öntsük rá a vizet és tegyük rá a tetejét.
200 fokon süssük addig, amíg a csülök megpuhul.
Ha szeretnénk, hogy ropogós legyen a bőre, akkor az utolsó 20 percre vegyük le a tál tetejét és pirítsuk meg.
Burgonyapürével tálaljuk.