Konyha

Klasszikus pad thai, ahogyan az ázsiaiak készítik

Ha imádod a távol-keleti konyhát, és bármikor be tudnál kebelezni egy jól elkészített pad thai tészta különlegességet, akkor itt az ideje, hogy magad is elkészítsd. Hidd el, nem bonyolult.

Ha mindig is érdekelt, hogyan készül a pad thai, akkor most itt a lehetőség, hogy elkészítsd életed első édes, csípős és savanyú-földimogyorós csirkés wok ételét, ez a klasszikus pad thai csirkével. Ha nincs otthon klasszikus wokod, akkor egy nagyobb vas serpenyő is megfelel a célnak.

Fotó: shutterstock/Brent Hofacker

Hozzávalók 4 személyre:
2 evőkanál tamarind paszta
2 evőkanál halszósz
3 evőkanál barna cukor
fél kiló csirkemell
3 evőkanál étolaj
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
ízlés szerint csili
400 gramm rizstészta
2 tojás
4 marék babcsíra
4 marék mogyoró
4 szál újhagyma
4 darab félbevágott lime

Elkészítés:
A tésztát langyos vízbe áztatjuk és félretesszük.
A hagymát felaprítjuk, a fokhagymát lereszeljük.
A tamarind pasztát néhány kanál vízben feloldjuk, hozzákeverjük a halszószt a barna cukrot, és félretesszük.
A tojásokat egy kis tálban felverjük, és szintén félretesszük.
A megtisztított csirkét felkockázzuk.
A mogyorót durvára vágjuk, az újhagymát felkarikázzuk. A wok serpenyőt felforrósítjuk, beletesszük az olajat és a hagymát, és 5 percig pirítjuk.
Ezután hozzáadjuk a csirkét, a fokhagymát és a csilit. Folyamatos keverés mellett pirítjuk, és közben locsolgatjuk a tamarindos keverékkel.
Amikor átsült, belekeverjük, hozzáadjuk a leszűrt tésztát, és folyamatos keverés mellett pár percig pirítjuk.
Belekeverjük a tojásokat, így is tovább pirítjuk, míg a tojás meg nem szilárdul, mintha csak rántottát készítenénk.
Végül megszórjuk a mogyoróval, babcsírával és az újhagymával. Azonnal tálaljuk, amíg friss.
A tányérok mellé helyezzük a félbevágott lime-okat, hogy mindenki ízlés szerint csepegtessen belőle.