×

Konyha

Kevesebb élelmiszer megy veszendőbe

Bár a mennyiség csökkent az elmúlt években, de mégis sok élelmiszer végzi a hulladéktárolóban. A tendencia biztató, mert egyre tudatosabban vásárolunk, így kevesebb a kidobandó étel.

Összesen négy százalékkal lett kevesebb a kidobott élelmiszerek mennyisége 2016 és 2019 között Magyarországon – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel. Ezek alapján azt is kiszámolták, hogy amíg korábban 68 kilogrammnyi étel landolt a szemetesben, addig az elmúlt néhány évben mindez már csak 65 kilogramm. Mindez persze egy főre számolva.

Fotó: shutterstock/patsrg

Mindezek ellenére a Nébih úgy vélekedik, hogy ez a négy százalékos csökkenés nagy eredmény, mert az elmúlt időszak alatt 16 százalékkal bővült a vásárlóerő. A hivatal véleménye szerint a tudatos vásárlásnak köszönhető a csökkenés, vagyis előre megtervezve indultunk bevásárolni. Így nem vettünk annyi felesleges élelmiszert, így kevesebb is kerül a kukába.

Az összetétel nem változott

Az is kiderült a Nébih felméréséből, hogy a kidobott élelmiszereknek csak a mennyisége csökkent, az összetétele nem. Leginkább készételek, friss zöldségek és gyümölcsök, valamint kenyér, illetve egyéb pékáruk mennek veszendőbe.

A kidobott élelmiszer nem csak a pénztárcánkat terheli meg, de rendkívül környezetszennyező. Nem csak a lebomlásakor, de feleslegesen terheljük vele a környezetünket akkor is, amikor előállítjuk, de nem használjuk fel.

Tervezz!

Arra, hogy ne pazaroljuk el az ételt [több apró praktika ]létezik. De mindennek az alapja a menüterv. Fontos megtervezni legalább egy hétre előre az étrendünket, így sokkal könnyebb megírni a bevásárlólistát. Ehhez persze az otthoni készleteket is érdemes figyelembe venni.