Konyha

Különleges sört alkottak mesterséges intelligenciával

A legmodernebb technikát is bevetették azért, hogy a legfinomabb sört előállítsák Svájcban. Persze azért az emberi tényezőt sem zárták ki belőle, mert végül sörmester főzte meg a folyékony kenyeret.

Azt már tudjuk, hogy a gyógyászatban és sok már területen is már igénybe veszi a mesterséges intelligenciát. Ám most a sörfőzésben is kipróbálták svájci kutatók.

Egy kis svájci sörfőzde összeállt a Luzerni Alkalmazott Tudományi és Művészeti Egyetem kutatóival és egy szoftvercéggel. Együttműködésük eredménye lett egy új, citrusos IPA sör, amely a Deeper nevet kapta – tudatta az MTI.

A mesterséges intelligencia csak a sör receptjét alkotta meg, az elkészítése emberi kezekre, pontosabban a sörfőző mesterre várt.

Fotó: shutterstock/Valentyn Volkov

Csak a recept mesterséges

A sör megalkotásának folyamata úgy kezdődik, hogy kiválasztanak egy bizonyos fajta sört. Például indian pale ale- (IPA) vagy búzasör. Bárki választhat, ember is és a mesterséges intelligencia is.

A második lépés az, hogy a mesterséges intelligencia “áttekint” egy 157 ezer nemzetközi sörreceptet tartalmazó adatbázist. Ezalatt minták után kutat a receptekben. Végül javaslatokat tesz új sörreceptekre, így például a maláta arányának és a komló főzési idejének megadásával.

Sörfőző mesterek maradnak

Mielőtt azt gondolnánk, hogy a technika kiszorítja majd a sörfőző mestereket a szakmából, azoknak megnyugtatásul közölték a modern sör alkotói, hogy nem áll szándékukban mindez. Mi több épp azt szűrték le – a sörön kívül -, hogy a legjobb eredmény ember és gép együttműködésével érhető el.