Konyha

Sütőtökkrémleves sok-sok póréhagymával

A sütőtök, ez a szerény őszi csemege pompás levessé válik a tányérunkban! A póréhagyma igen jó barátja a sütőtöknek – hozzá egy csipet szerecsendió és tejszín, finomabb őszi levest nem nagyon tudunk elképzelni.

Hozzávalók:
800 g zöldségerőleves (különböző zöldségek leszűrt főzőleve)
ízlés szerint só és bors
1 csipet reszelt szerecsendió
130 g póréhagyma
1 kg nyers sütőtök (tisztítva)
100 g friss főzőtejszín
40 g extra szűz olívaolaj

Fotó: shutterstock/margouillat photo

Elkészítése:
Tisztítsd meg és karikázd fel a póréhagymát. Dobd a lábosban felmelegített olajba, és süsd nem túl alacsony fokozaton néhány percig. Ha kell, öntsd fel egy kis zöldséglevessel.
Tisztítsd meg a tököt és vágd 1-2 cm-es kockákra. Öntsd a hagymára, süsd-párold együtt pár percig, majd öntsd fel a zöldséglevessel. Gyakran kevergetve, fedő alatt főzd 25-30 percet. Ennyi idő alatt a tök megpuhul – ekkor mehet bele a szerecsendió is.
Sósd, borsozd, add hozzá a tejszínt. A leves egy kise részét tedd félre, a többit alaposan pürésítsd botmixerrel. A cél a lehető legselymesebb textúrájú, ragyogó színű krémleves!
Végüld merd tányérokba, és mindegyik tetejére juttass az előzőleg félretett, nem turmixolt levesből. Hamar el fog fogyni!