×

Konyha

Legyen a mai a tésztanapod

A tészta sikere töretlen. Gyors, finom, laktató és ezerféle módon elkészíthető. Lehet vegán, húsos, sós, édes, töltött, csőben sült, főtt vagy akár pirított. Mivel tegnap volt a tészta világnapja, próbálj ki egy különleges tésztás ételt.

Nagyanyáink minden héten iktattak be egy tésztanapot, böjt idején többet is.

A tésztagyártók úgy döntöttek, hogy október 25-ét kinevezik a Tészta világnapjává. Céljuk az volt, hogy így népszerűsítsék a belőle készült ételeket. De szerintünk Magyarországon egyébként is nagy becsülete van ennek az alapanyagnak. Ám egy kis ünneplés nem árt, akár utólag is. Főzzünk egy juhtúrós rakott tésztát.

Ha épp nincs lasagne tészta a közeledben, akkor bármilyen formájú tésztával elkészítheted.

Fotó: shutterstock/UvGroup

Hozzávalók:
35 dkg főtt-füstölt tarja,
1 csomag lasagne tészta,
20 dkg juhtúró,
4-5 evőkanál paradicsomszósz,
1 nagy doboz tejföl,
1 evőkanál vaj,
20 dkg sajt,
1 teáskanál bazsalikom,
1 teáskanál majoránna,
só, bors ízlés szerint.

Elkészítése:
A vajjal kenjük ki egy tűzálló edényt.
Keverjük össze a tejfölt a juhtúróval, paradicsompürével, fűszerekkel.
Tegyük rá a kifőzött tésztát.
A tésztára szórjuk rá az összedarált füstölt-főtt tarját.
Tegyük a tetejére a fűszeres juhtúrót.
A tetejét szórjuk meg sajttal.
190 fokos sütőben süssük addig, amíg megpirul a sajt a tetején.