Konyha

Kemény dió: Mi lesz a zserbóval és a bejglivel?

A karácsonyi tradicionális sütemények, mint a zserbó és a bejgli, egyik alapanyaga a dió. Ám idén lehet, hogy újra kell gondolni a desszertek listáját, ugyanis a diótermést megfúrták.

Pontosabban óriási károkat okozott a dióburok fúrólégy és az időjárás sem kedvezett az idei diótermésnek. Olyannyira nem, hogy idén csak az átlagos termés fele érett be a fákon – tudatta az MTI-vel a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke, Apáti Ferenc. Így összesen csupán mintegy 3,5-4 ezer tonna dió teremhet az országban.

Fotó: shutterstock/Krasula

A tavaszi fagy és a csapadékos nyár sem volt a dió barátja, ami még a betakarítást is megnehezítette. A dióburok-fúrólégy károkozása elsősorban a Dunántúlra volt jellemző, a keleti országrészben egyelőre mérsékelt az előfordulása.

Az ár átlagos

Ugyanakkor egyelőre a héjas dió termelői ára, illetve a dióbél fogyasztói ára a tavalyi, és átlagosnak tekinthető szinten mozog – tette hozzá az alelnök. A termelői ár idén kilogrammonként 450 forint körül van. A dióbél termelői ára az elmúlt években átlagosan kilogrammonként 1500-2000 forint között volt. A fogyasztói ár, amelyet a piacon, a zöldségeseknél vagy épp a boltban kilogrammonként bruttó 2500-4000 forint között alakult.

Azt fontos tudni, hogy a dióbél szezonja majd novemberben kezdődik és az idei árat – ahogy eddig is – az import mennyisége és ára is befolyásolja majd.

Egy biztos: érdemes idejében beszerezni a diót, hogy a karácsonyi zserbó biztosítva legyen.