×

Konyha

Ha ilyen szezámmagot vettél, ne edd meg!

A fekete szezámmag egyre népszerűbb, ami nem csoda, mert tele van hasznos tápanyaggal, fehérjével, olajjal és antioxidáns hatású. De most nagyon érdemes odafigyelni, hogy hol vásároltál belőle.

Ugyanis a Naturfood Kft. visszahívja a fekete szezámmag termékét. Teszi ezt azért, mert etilén-oxiddal szennyeződött a termék. Fogyasztása rövid távon nem okoz túl nagy kockázatot, de hosszú távú és rendszeres bevitele azonban növelheti a daganatos megbetegedések kialakulásának esélyét – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel.

Fotó: shutterstock/LookerStudio

Így, ha vásároltál 500 grammos kiszerelésű Fekete szezámmag terméket a Naturfood Kft-től, amelynek minőségmegőrzési ideje: 2021.05.20, 2021.06.10, illetve 2021.09.14., akkor semmiképp ne fogyaszd el. A termék Indiából érkezett.

Egyébként nagyon egészséges

A fekete szezámmag egyébként nagyon egészséges, mert tartalmaz A, B1, B2, D, és E vitamint. Mindezek mellett bővelkedik cinkben, káliumban, foszforban, magnéziumban, kalciumban, mangánban, rézben és vasban. Rostdús, amely a jó emésztést idézi elő.
De itt még nem ér véget a jó tulajdonságainak sora. Telítetlen zsírsavakat is tartalmaz és antioxidáns hatású.

Felhasználása a konyhában

A fekete szezámmagot majdnem ugyanúgy használják a konyhában, mint fehér testvérét Szórják sütemények és péksütemények tetejére, salátákba, de még egy különleges leves, de még pótkávé is készül belőle. Lehet belőle puding vagy akár krém is.