×

Konyha

Márton napi ételek és szokások a Skanzenben

Márton naphoz számos hagyomány és népszokás kötődik. Ezeket eleveníti fel a Szent Márton Újborfesztivál és Libator a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban a hétvégén.

Márton napja november 11-én van. Fontos dátum, mert ilyenkor fejeződnek be a mezőgazdasági munkálatok, ekkor kóstolják meg az új bort és libalakomákat is ebben az időszakban tartanak. Ekkor kezdődtek a téli társas munkák, kalákák is.

Fotó: shutterstock/KarepaStock

Hagyományok, programok
A régmúlt hagyományait és számos érdekességet ígér a szentendrei Skanzen erre a hétvégére a Szent Márton Újborfesztivál és Libator rendezvény keretében – tudatta a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-vel.
A látogatókat Márton-napi népszokások, kézműveskedés, tematikus borkóstoló, őszi csemegék és kézműves termékek vására is várja.
De megtudhatnak kevésbé ismert információkat is Szent Márton életéről, vagy arról, hogy miért libát esznek ebben az időszakban.
A kézműves borászok termékei mellett az idei szüret újborait is megkóstolhatják a látogatók.

Zene is lesz
A mosonmagyaróvári Lajta Néptáncegyüttes Márton-napi népszokásokat és mulatságokat elevenít meg a múzeum Kisalföld tájegységében.
Vándormuzsikusok járnak portáról-portára. De hallható lesz a Langaléta Garabonciások Márton-napi előadása.

Gyerekeknek
Számos kézműves technikát kipróbálhatnak a gyerekek, de akár a felnőttek is. Hajtogathatnak például origami libaát, készíthetnek gyapjúállatot, boros kupát, gesztenyebábot vagy akár őszi ajtódíszt is.
Ludas játékban is részt vehetnek, amelyet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szervez. Emellett pedig még bemutatja az év madarát, az erdei fülesbaglyot is.
Vezetett tárlatvezetés és biciklitúra is lesz.