×

Konyha

Ne feledkezzünk meg a kacsáról sem!

Bár Márton napon a liba lakoma a hagyomány, nem szabad elfeledkeznünk a többi szárnyasról sem. Például a kacsáról, mert annak is ilyenkor van a “szezonja”. Húsa különlegesen finom, így vétek kihagyni.

Magyarországon a kacsa fogyasztás nem oly népszerű. Legyőzte a pulyka és természetesen a csirke. Pedig érdemes ebben az időszakban nem csak a libát, hanem a kacsát is sütni, mert páratlanul finomíze van. Mutatunk hozzá egy remek receptet.

Fotó: shutterstock/Fotó: shutterstock/freeskyline

Az aszalt gyümölcsökkel töltött kacsa hozzávalói:
1 pecsenye kacsa,
15 dkg aszalt sárgabarack,
15 dkg aszalt szilva,
25 dkg szeletelt húsos szalonna,
1 teáskanál kakukkfű,
5 dkg dió vagy mandula,
só, bors ízlés szerint,
víz.

Elkészítése:
Az aszalt gyümölcsöket beáztatjuk meleg vízbe 15 percre.
A kacsát alaposan bedörzsöljük kívül-belül némi őrölt fekete borssal elkevert sóval.
A megpuhult aszalt gyümölcsöket apró kockákra vágjuk.
A száraz serpenyőben megpirított diót vagy mandulát is apró darabokra vágjuk és belekeverjük az aszalt gyümölcsökbe.
Adunk hozzá kakukkfüvet és alaposan elkeverjük.
Bele töltjük a kacsa hasüregébe és megtűzzük hústűvel, hogy ne jöjjön ki sütés alatt.
A kacsát bele tesszük egy kacsasütő edénybe vagy tepsibe.
A tetejére szalonnacsíkokat helyezünk és öntünk alá egy kisebb pohárnyi vizet.
Lefedjük a tepsit és 200 fokon legalább egy órát sütjük.
Amikor már megpuhult, levesszük a tepsi fedelét és még néhány percig sütjük, hogy megpiruljon a bőre.