×

Konyha

Ugyanaz a név, mégis más az íze?

Biztos veled is előfordult már, hogy külföldön megkóstoltad a kedvenc csokidat és más ízt tapasztaltál. Nem veled van a gond, a jelenség létezik és egyáltalán nem tilos.

Ugyanakkor bosszantó lehet, amikor ugyanazon márkanév alatt országonként eltérő minőségű élelmiszerek kerülnek forgalomba – derül ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) legutóbbi felmérésének adataiból.

Fotó: shutterstock/ShotPrime Studio

A hivatal már évek óta kap ilyen jellegű panaszokat. Így 2019 tavaszán felmérést végzett a hivatal, amelyben a válaszadók fele szerint van különbség a hazánkban és más országokban kapható élelmiszerek között. Számukra a külföldi gyártású termék bizonyult jobbnak.

Legtöbben az édességeknél vettek észre különbségeket. A tesztben résztvevők több mint fele elfogadhatatlannak tartja ezt a gyakorlatot, bár mindez nem tilos az Európai Unióban.

A Nébih laboratóriumi vizsgálata pedig mindezen véleményeket megerősítette, mert fekete-fehéren bebizonyította, hogy különbség van a termékek között. Összesen 51 termékpárból 27-nél találtak érzékszervi eltérést a hivatal szakértői , de a korábbi vizsgálatok is jelentős arányban észleltek különbséget a termékpárok között.