×

Konyha

El sem hinnéd mi minden készülhet pizzából

Az ünnepi időszaknak meg vannak a hagyományos ételei, süteményei. Ráadásul az édességekből ebben az időszakban különböző formákat is készítünk. Például mézeskalácsból házikót. Nápolyban ennél is tovább mentek…

Betlehemet állítani a mai napig szokás hazánkban az adventi időszakban. Számos anyagból készülhet, akár mézeskalácsból is a kis házikók mellett. Nápolyban azonban gondoltak egy nagyot és épp meg is valósítják.

Fotó: shutterstock/ Andrewshots

Mivel Nápoly a pizza őshazája, ezért úgy döntöttek pizzatésztából készült betlehemet állít fel a Santa Chiara bazilika előtt a város pizzasütőinek szövetsége.
Az alkotást hétfőn avatják fel, a nápolyi pizzakészítés UNESCO kulturális örökségként való elismerésének harmadik évfordulóján. A kivitelezéshez és a méltó ünnepléshez összefogott a nápolyi pizzasütők szövetsége (Associazione Pizzaiuoli Napoletani) és a betlehem-készítő kézművesek egy kulturális civil szervezettel együtt.

A betlehemi jelenet két méter magas és 3 méter átmérőjű lesz. Lisztből, vízből, fából és parafából készítik, minden elemét kézi munkával. “Városunk kulturális identitásának két fontos eleme, a pizzakészítés és a betlehemépítés értékét hangsúlyozzuk az alkotással” – mondta Sergio Miccu, a pizzasütők képviselője.

Azt nem tudni, hogy milyen feltéttel készül a pizza Betlehem, de feltétlenül egyedi ötlet a megépítése.