Konyha

Rigójancsi egy csipetnyi csavarral

Nagymamaféle házi meggylekvárral.

Fotó: MTVA

Elkészítés:
Piskóta:
A meggyet megcukrozzuk, ráöntjük a rumot, hűtőbe tesszük 1-2 órára. A csokoládét feldaraboljuk, a tojásokat szétválasztjuk. A csokihoz hozzáadjuk a tejet, a vajat, gőz fölött hevítve összeolvasztjuk, simára keverjük. A lisztet és a kakaóport beleszitáljuk, újra simára keverjük. Egyesével beledolgozzuk a tojássárgákat, hozzáadjuk a vaníliakivonatot és egy csipet sót. A simára kevert krémet szitán átszűrjük. Műanyag fóliával lefedve az edényt 50 fokos vízzel telt edény tetején pihentetjük. A tojásfehérjéket felverjük, 3 lépésben hozzákeverjük a kristálycukrot. Nem teljesen kemény habbá verjük (hogy a habverőt kivéve a habcsúcs lekonyuljon). A habból egy kanállal fellazítjuk a csokis masszát, majd óvatosan, nem összetörve a habot, hozzáforgatjuk a maradékot is.

Egy tortaformát kibélelünk sütőpapírral úgy, hogy a magassága jóval a forma fölé érjen. Beleöntjük a masszát, beleszórjuk a leszűrt meggyet. A formát egy nagyobb tepsibe állítjuk, amelybe kb. 70 fokos vizet töltünk. 150 fokra előmelegített sütőben 35 percig sütjük, majd visszavesszük a hőmérsékletet 120 fokra és további 40 percig sütjük.

Krém:
A tejszín felét felforraljuk és a fekete csokira öntjük, elkeverjük. A cukorból és a vízből cukorszirupot főzünk. A tojássárgáját felverjük és magas fokozaton keverve hozzácsorgatjuk a cukorszirupot. Folyamatosan kavargatjuk, miközben fölmelegítjük. Mikor már gőzölög, hozzáadjuk a csokoládét, összekeverjük, reszelünk bele egy kis tonkababot, majd hűlni hagyjuk 15 percig. A tejszín másik felét felverjük, hozzáforgatjuk a csokis masszánkhoz, és azonnal a piskótára kenjük.

Csokoládémáz (díszítőelem): egy kis csokoládét (kb. 10 dkg) vízgőz fölött felolvasztunk, majd temperáljuk: kevés szobahőmérsékletű csokoládét adunk hozzá, hogy lehűtse a folyékony csokoládénkat. Ha ezzel megvagyunk, sütőpapírra öntjük, spatulával szépen elterítjük, az egészet egy tepsire tesszük és berakjuk a fagyasztóba.

Hozzávalók:
Piskóta:
fekete csoki 50 gr
vaj 80 gr
tej 1 dl
liszt 90 gr
kakaópor 10 gr
tojássárgája 6 db
vaníliakivonat 5 gr
só 1 gr
tojásfehérje 6 db
kristálycukor 110 gr
magozott meggy 200 gr
cukor a meggyhez 4-5 ek.
rum a meggyhez 100 ml

Krém:
tejszín 500 ml
fekete csoki 225 gr
kristálycukor 65 gr
víz 55 ml
tojássárgája 2 db
tonkabab (opcionális)

Jó étvágyat!