×

Konyha

Sókéregben sült csirke, hamisítatlan cézársalátával

Fptó: MTVA

Elkészítés:
Csirke:
Az egész csirkét megtisztítjuk, bekenjük olívaolajjal, a testüreget besózzuk, belerakjuk a két csokor kakukkfüvet, a citromokat megmossuk, megszurkáljuk, azokat is beletömjük egyben a csirkébe, végül a fokhagymagerezdeket – amennyi belefér. A himalájai sót összekeverjük a liszttel és a tojásfehérjével, és annyi vizet adunk hozzá, hogy malterszerű keveréket kapjunk. A tepsiben ágyat készítünk a keverék harmadából, ráhelyezzük a csirkét, a maradék keverékkel befedjük, és gondosan betapasztjuk. 180 C fokos sütőben kb. 90 percig sütjük. Ha kész, feltörjük a kérget, és a csirkét feldaraboljuk.

Caesar saláta:
A vajban 3 gerezd vékonyra szelt fokhagymát megpirítunk, majd szűrővel kiszedjük, félretesszük. A kenyeret 2 cm-es kockákra vágjuk, a vajban megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk. Mozsárban péppé törünk egy fokhagymagerezdet, az anchovy-t, egy krutont. A tojást 50 másodpercre lobogó vízbe tesszük, majd feltörjük, a sárgáját a mozsárba tesszük. Hozzáadjuk a Worchester-szószt, egy teáskanál mustárt, a vörösborecetet, folyamatos pépesítés közben az olívaolajat, a mézet, sót, borsot. Végül belekeverjük a reszelt parmezánt. A római salátát leveleire szedjük, a paradicsomokat félbevágjuk, ráöntjük a szószt, elkeverjük, végül belekeverjük a krutont és a pirított fokhagymát.

Hozzávalók:
Csirke:
fiatal csirke 1 db
rózsaszín himalájai só, durva 3 kg
liszt BL55 1 kg
fokhagyma 1 fej
citrom 3 db
kakukkfű 2 csokor
tojásfehérje 2 db

Caesar saláta:
fokhagyma 4 gerezd
olívaolaj 100 ml
kovászos kenyér 300 gr
római saláta 2 fej
anchovy (szardella) 6 db
vörösborecet 2 ek.
Worchester-szósz 2 ek.
vaj 200 gr
méz 1 ek.
tojássárgája 2 db
parmezán 50 gr
koktélparadicsom 250 gr
só, frissen őrölt bors, kruton
mustár