×

Konyha

Töltött csirke kacsamájjal, vele sült burgonyával, őszibarack kompóttal

Ínycsiklandozó töltött csirke az asztalra.

Fotó: MTVA

Elkészítés:
Töltött csirke:
A csirkét nagy gonddal a gerinc mentén és a mellcsont közepénél kettévágjuk. Enyhén besózzuk és beborsozzuk, majd félretesszük pihenni.

Közben elkészítjük a tölteléket:
Kacsazsíron pirítjuk-pároljuk a finomra vágott hagymát és szalonnát, majd a fokhagymát. A piruló hagymán a gombát is megpirítjuk, majd hozzáadjuk a tejben puhára áztatott, kinyomkodott, burgonyanyomón áttört pirított kenyeret is.
A kenyeret is pár percig pirítjuk a hagymás vajon, majd levesszük a tűzről.
Ízesítjük sóval, borssal, petrezselyemmel, végül hozzáadjuk a tojást és alaposan kidolgozzuk.
A kacsamájat nagyobb darabokra vágjuk és hozzákeverjük a töltelékhez.
Habzsákba tesszük a tölteléket, majd ujjainkkal leválasztjuk a bőrt a csirkehúsról, hogy könnyebben alá tudjuk tölteni a tölteléket. A habzsákból a csirke bőre alá töltjük a tölteléket és kézzel egyenletesen eligazgatjuk. A bőrvégeket fogpiszkálóval összetűzzük.
Kézmeleg vajjal alaposan beecseteljük a bőrt, majd kívülről is sózzuk, borsozzuk.
Egy porcelán tálba apró szemű burgonyát teszünk, sózzuk, borsozzuk, majd a burgonya tetejére tesszük a csirkét.
Előmelegített 200 fokos sütőben sütjük kb. 30 percet, míg a bőr és a burgonya ropogósra sül.
Ha elkészült, kevés frissen vágott petrezselymet hintünk a burgonyára, azonnal tálaljuk.

Őszibarack kompót:
A vizet, bort feltesszük a tűzre, hozzáadjuk a citromhéjat, a szerecsendió virágát, a cukrot és felforraljuk.
Miközben forr és redukálódik a szirup, a barackokat leforrázzuk, héját, magját eltávolítjuk. A héjat és a magokat a forrdogáló szirupba dobáljuk!
A tisztított barackokat félben hagyjuk, és egy nagyméretű tálba tesszük, meglocsoljuk a citromlével.
Az időközben felére-kétharmadára redukálódott szirupot leszűrjük egy másik fazékba.
Beletesszük a felezett barackokat és 5-6 perc alatt puhára főzzük. Csatos üvegbe tesszük, felöntjük kompót lével. Ha lehűl, hűtőben 1-2 hétig is eláll.

Hozzávalók:
Csirke, tanyasi kapirgálós, sütni való 1 db
Burgonya, apró szemű, héjasan 300 g
Vaj, kézmelegen 250 g

Frissen őrölt bors
Aprított petrezselyem

Töltelék:
Pirított kenyér, tejben puhára áztatva 200 g
Gomba, kockákra vágva 100 g
Kacsamáj, nagyobb darabokra vágva 100 g
Kacsazsír 1 ek.
Petrezselyem, aprítva 2 ek.
Vöröshagyma, finomra vágva 1 fej
Fokhagyma, aprítva 3 gerezd
Majoranna, friss 2 ek.
Tojás 1 db
Vaj 3-4 ek.

Őszibarack kompót:
Őszibarack, fehérhúsú 1.5 kg
Fehérbor 4 dl
Víz 1 l
Kristálycukor 12 dkg
Citrom héja 1 db
Citrom leve 1 db
Szerecsendió virág 1 kisebb darab