×

Konyha

Mennyei csirkepörkölt vajas galuskával

Csirkepörkölt rókagombával, vajas galuska, lestyános uborkasaláta

Fotó: MTVA

Elkészítés:
Nagyméretű öntöttvas edénybe tesszük a kacsazsírt, beletesszük a finomra vágott hagymát, fél fej paradicsomot, fél hegyes erős paprikát igen apróra vágva, valamint egy kevés fokhagymát is. Szép lassan összefonnyasztjuk a pörkölt-alapot. Erre szánjunk legkevesebb 40-60 percet! Közben egyszer-kétszer vizet is adjunk hozzá, várjuk meg míg elfő, majd ismételten pótoljuk. Amíg az alapot pirítjuk-pároljuk, a csirkét szétbontjuk és a csirkedarabokat mindkét oldalukon alaposan besózzuk, és hagyjuk pihenni.

Ha szépen megpárolódott az alapunk, öntünk bele egy kevés vizet, az alap tetején a zsírt meghintjük fűszerpaprikával. Ha felforrt a paprikás alapunk, beletesszük a csirkedarabokat, a szívet és zúzát, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a csirkét.
A póréhagyma külső három levélköpenyébe tekerjük a kakukkfüvet, petrezselyem-, és kaporszárat és megkötözzük, majd ezt is beledobjuk.
Felforraljuk és innentől kezdve intenzíven zubogtatjuk. Tartsuk a szaft szintjén a folyadékmennyiséget!
Pároljuk a csirkét vajpuhára, majd az utolsó fél órában adjuk hozzá a csirkemájat és a rókagombát.
A csirke főzési ideje közben egy nagy fazék gyöngyöző sós vizet forralunk, közben kikeverjük a galuskatésztát és kiszaggatjuk a galuskát (kézzel deszkáról, vagy galuskaszaggatóval). A kész galuskát a tálalás pillanatában habzó vajban melegítjük, enyhén pirítjuk.

Lestyános uborkasaláta:
A kígyóuborkát meghámozzuk és kézi konyhai gyalun szépen leszeleteljük, a TV (tölteni való) paprikát pedig apró kockákra vágjuk. Egy keverőtálban megsózzuk, összekeverjük az uborkát és paprikát, majd hagyjuk pihenni 10 percet, míg levet enged.
Ha levet engedett, kézzel kifacsarjuk és a kifacsart uborka-paprika keveréket egy másik keverőtálba tesszük. Ízesítjük ecettel, cukorral, reszelt fokhagymával, frissen aprított lestyánnal, amennyiben szükséges, még egy pici sóval.
Opcionálisan adhatunk hozzá tejfölt, úgy tejfölös uborkasaláta lesz belőle.

Hozzávalók:
Csirkepörkölt:
Háztáji csirke, pörkölthöz szétbontva 1 db
Csirkemáj 10 dkg
Csirkeszív 5 dkg
Csirkezúza 10 dkg
Rókagomba 30 dkg
Vöröshagyma, finomra vágva 3-4 fej
Paradicsom, héj nélkül, apróra vágva 1 db
Hegyes erős paprika, apróra vágva 1/2 db
Fokhagyma, apróra vágva 3 gerezd
Kacsazsír 4-5 ek.
Fűszerpaprika 2-2,5 ek.
Fűszerpaprika, erős 1 kk.
Póréhagyma 12 cm-es darabka
Kakukkfű, friss 8-10 szál
Petrezselyemszál 1 kisebb köteg
Kaporszár 1 kisebb köteg

Galuska:
Liszt 500 g
Tojás 6 db
Tejföl 130 g

kevéske víz

Uborkasaláta:
Salátauborka 3 db
VAGY
Kígyóuborka 1 és egy fél db
TV paprika 1 db
Lestyán 1 köteg
Fokhagyma 1 gerezd
Só kb. 1 kk.
Kristálycukor kb. 2-3 kk.
Ecet 10%-os kb. 1 ek.
Tejföl (opcionális) 3-4 ek.