Konyha

Bárányleves marhapacallal, burgonyagombóccal, petrezselyemmel

Magyaros étel a Főmenü konyhájából.

Elkészítés:
A pacalt hideg vízben többször átöblítjük, majd feltesszük főni egy fokhagyma és egy fej vöröshagyma kíséretében. Másfél óra főzés után leszűrjük, kihűtjük, majd vékony csíkokra vágjuk. Míg fő a pacal,
a bárányhúst füstölgő kacsazsíron hirtelen átpirítjuk. Ha szép aranybarnára sült, kivesszük a zsírból.
A fennmaradt zsiradékon aranysárgára pirítjuk a hagymát, fokhagymát, felöntjük fehérborral, majd szárazra pirítjuk. Hozzáadjuk a pirult báránykockát, felöntjük alaplével és párolni kezdjük. Szakaszosan pirítjuk, pároljuk. A levesalapot ízesítjük csomborral, petrezselyemszárral (előzőleg összekötjük őket, hogy ne ússzanak szét a levesben), sóval.
Mikor már majdnem kész a bárány, hozzáadjuk az előfőzött (a nem tányérbarát részektől megtisztított), vékony csíkokra vágott pacalt, felöntjük még néhány merőkanálnyi alaplével, és tovább főzzük 35-50 percig. Vékony lisztes-tejfölös habarással (hőkiegyenlítéssel!) besűrítjük a levest, citrommal ízesítjük. Hagyjuk, hogy még pár percig főjön a leves, majd vegyük le a tűzről! Rengeteg aprított friss petrezselyemmel, csomborral és burgonyagombóccal tálaljuk, ízlés szerint még egy pici citrommal ízesítjük.

Burgonyagombóc:
A burgonyát héjában puhára főzzük, majd forrón áttörjük. Hagyjuk kihűlni (legalább szobahőmérsékletűre). Ha kész, hozzákeverjük a többi hozzávalót. Ne dolgozzuk túl, a burgonya mutatja, mennyi lisztet kell hozzátennünk. A kész tésztából egyforma méretű gombóckákat készítünk, nagyjából 2-3 cm átmérőjűeket. Lisztezett, sütőpapírral bélelt tepsire gyűjtsük a gombócokat, majd gyöngyöző, gazdagon sózott vízben főzzük készre. Ha feljönnek a víz tetejére a gombócok, további 2 percig főzzük, majd vegyük ki őket! Kevés kacsazsírral átforgatjuk – és hagyjuk maguktól lehűlni.
A kész forró levesben melegítsük újra fel és azonnal tálaljuk!

Fotó: MTVA

Hozzávalók:
Báránylapocka, kockákra vágva    50 dkg
Marhapacal, előfőzve, csíkozva    30 dkg
Vöröshagyma, finomra vágva    30 dkg
Könnyű csirke alaplé    2 l
Kacsazsír    1 dl
Fehérbor    1.5 dl
Fokhagyma, finomra aprítva    4 gerezd
Petrezselyem, aprítva    2 kisebb köteg
Citrom    1 db
Tejföl    200 g
Liszt    2 ek
Csombor    1 kk (2-3 ág)

Burgonyagombóc:
Burgonya (főzni való), héjában főtt, áttörve    500 g
Búzadara    1 ek
Kacsazsír    1 ek
Tojás    1 db
Liszt    15-20 dkg
Keményítő    2-3 ek
Só    egy nagy csipet
Fokhagyma, aprítva    2 gerezd