Konyha

Gombás marhapofa juhtúrós puliszkával

Elkészítés:
A marhapofát megtisztítjuk, besózzuk, borsozzuk, félretesszük. A szalonnát csíkokra vágjuk, lassú tűzön kiolvasztjuk, ropogósra sütjük, majd kivesszük a zsírból és lecsepegtetjük. A marhapofák mindkét oldalát alaposan megpirítjuk a zsírban. Mikor megpirult, kevés lisztet szitálunk rá, és még egyszer körbepirítjuk. Kivesszük a zsírból, félretesszük. A felkarikázott hagymát, fokhagymát megpirítjuk ugyanabban a serpenyőben, a gombát negyedekre vágjuk, és szintén hozzáadjuk. Beletesszük a sűrített paradicsomot, és a csokit, elkeverjük. A keverék tetejére beágyazzuk a marhapofákat, felöntjük vörösborral, hozzáadjuk a sót, borsot, borókabogyót, babérlevelet és chillit, felforraljuk, majd visszavesszük a lángot és kb. 3 órán át gyöngyözve főzzük.

Puliszka:
A tejet sózzuk, alaposan borsozzuk, felforraljuk, hozzáadjuk a kukoricadarát, és folyamatosan keverve addig főzzük, míg sűrű, gyurma-állagú lesz. Ekkor hozzáadjuk a juhtúrót, egy kis vajat, jól elkeverjük. Sütőpapírra öntjük, szorosan beletekerjük a papírba, mintha csak egy óriás szaloncukor lenne, és hűtőbe rakjuk. Tálalás előtt steak nagyságú szeleteket vágunk a „puliszkarúdból”, és mindkét oldalukat megpirítjuk.

Fotó: MTVA

Hozzávalók:
marhapofa    2 db
fokhagyma    1 fej
vörösbor    750 ml
vöröshagyma    3 fej
champignon gomba    500 gr (javaslat: csiperkegomba?)
füstölt szalonna    200 gr
sűrített paradicsom    50 gr
80% fekete csokoládé    50 gr
habanero chilli    1 db
kakukkfű
rozmaring
vaj    200 gr
kukoricaliszt    100 gr
tej    200 ml
juhtúró    150 gr
tejföl a tálaláshoz
só, bors, babérlevél,borókabogyó, olívaolaj