Konyha

Az igazi hamburger, házi bucival

Szakácsaink kedvenc street food fogásunkat készítik el!

Fotó: MTVA

Elkészítés:
A marhahúst és a szalonnát nagyobb darabokra vágjuk, ízesítjük sóval és borssal, majd nagyobb lyukú húsdarálón ledaráljuk.
Forma segítségével, vagy kézzel, hamburger húspogácsákat készítünk, ügyeljünk ne „masszírozzuk-gyúrjuk” túl sokáig, túl keményre! Elég, ha csak ujjbeggyel, lazán formázunk belőle pogácsát, összefog tapadni, ne aggódjunk!
A majonézt, a mustárt, ketchupot, az erős paprikát, finomra vágott petrezselymet, az aprított csemegeuborkát és a reszelt fokhagymát alaposan összekeverjük.
A lilahagymát vékony karikákra vágjuk, ízesítjük sóval, cukorral, fehér balzsamecettel, hagyjuk pácolódni, kicsit összeesni.
A koktélparadicsomokat is vékonyra szeleteljük, szintén ízesítjük, sóval, cukorral és az ecettel.
A hamburger húst enyhén sózzuk, borsozzuk, faszenes grillen sütjük mindkét oldalát 2-3 percig, közben a szalonnát is süthetjük vagy külön, vagy együtt a hússal.
Ha a hús elkészült és a szalonna is ropogós, szépen elosztjuk a hús tetejére, majd a sajtot is egyenlő arányban tesszük a tetejére.
A grillt lecsukjuk és hagyjuk ráolvadni a sajtot.
Eközben a hamburger bucikat félbevágjuk, nagyon vékonyan megvajazzuk és szintén a parázson, faszénen megpirítjuk a vágott felületüket, miután kivettük a hamburgert és hagyjuk picit megpihenni.
A buci alját vastagon megkenjük a fűszeres majonézzel, majd rátesszük a szalonnás-sajtos hamburgert. Ezután jöhet a pácolt hagyma és a paradicsom, majd pár darab madársaláta. Gazdagon kanalazunk a fűszeres majonézből még a tetejére is, végül jöhet a buci teteje.
Azonnal fogyasztjuk, az igazán éheseknek adhatunk mellé még sültburgonyát, vagy burgonyachipset is.

Hamburger buci:
A cukrot, a langyos tejet és a száraz élesztőt összekeverjük. Ha elolvadt a tejben minden, hozzáadjuk a 3db tojást is. A lisztet külön elkeverjük a sóval. Lehetőség szerint asztali dagasztógépben, vagy kézi habverő tésztadagasztó kittel kezdjük a tojásos-vizes keveréket összekeverni.
Három-négy részletben adagoljuk hozzá a lisztet, majd miután elfogyott a liszt, a zsiradékot is.
Addig dagasztjuk, míg selymes, puha egynemű kelt tésztát kapunk.
Az edényt lefóliázzuk és hagyjuk duplájára kelni a tésztát.
A megkelt tésztát késsel 10-12dkg-os darabokra adagoljuk, attól függ, mekkora bucikat szeretnénk.
A kiadagolt tésztát tökéletes gömbölyű formákra gyúrjuk, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Majd kézzel minimálisan kissé lelapítjuk.
Fóliával letakarjuk, hagyjuk picit megkelni a bucikat. (Ne rakjuk a tészta gombócokat túl szorosan, kelés és sülés közben ne érjenek össze!)
Ha szépen megkeltek a bucik, felvert egésztojással megkenjük és megszórjuk a szezámmaggal.
Előmelegített 200fokos sütőben sütjük kb. 12-15percig, míg a buci aranybarna nem lesz.
Ha elkészült, hagyjuk kihűlni és fóliába csomagolva napokig is tárolhatjuk.
Mikor hamburgert készítünk vágjuk félbe, a felületét pirítsuk meg grillen vagy serpenyőben, esetleg sütőben.

Hozzávalók:
Hamburger:
Marha lapocka 500g
Sertés kabátszalonna 120g
Hamburger buci 4db
Chedar sajt 4szelet, kb. fél cm vastag
Bacon szeletelt szalonna 16szelet
Majonéz 10ek
Colmens mustár 1ek
Erős darált paprika 1kk
Ketchup 2-3ek
Petrezselyem, finomra vágva 1köteg
Csemege uborka 1db
Fokhagyma 1gerezd
Lilahagyma 1fej
Cukor 5csipet
Fehér balzsamecet 2ek
Madársaláta 1marék
Édes koktél paradicsom 12szem

Frissen őrölt bors

Hamburger buci:
Liszt 600g
Tojás, egész 3+1db
Oliva olaj 3ek
Vaj 3ek
Langyos tej 2.5dll
Élesztő, szárított 14g(3zacskó)
Kristálycukor 3ek
Só 1kk
Szezámmag, fehér 2ek