Konyha

Homár thermidor

Királyokat megillető vacsora otthonra is!

Elkészítés:
A homárt egészben, lobogó forrásban lévő vízbe tesszük és lefedjük. 3 percig főzzük, amit pontosan, stopperrel mérünk. 3 perc elteltével kivesszük a vízből a rákot, jeges vízbe tesszük, de az ollóit letörjük és az ollókat visszatesszük további 3 percre a vízbe főni. 3 perc elteltével az ollókat is a jeges vízbe tesszük.
Pár perc pihenő után a rákot hosszában félbe vágjuk és a farokhúst kivesszük, a tojócsövet eltávolítjuk.
Az ollókat is feltörjük, kivesszük a húst belőlük.
A félbevágott rákpáncélt víz alatt alaposan kitisztítjuk, szárazra töröljük és félretesszük.
Kevés olívaolajon karikákra vágott fokhagymát és finomra vágott salottahagymát éppen csak izzasztunk, párolunk. Ha megpárolódtak a hagymák, megpirítjuk rajta a cikkekre vágott gombákat.
Ha elkészül a fokhagymás gomba, kitesszük egy kisebb keverőtálba. A serpenyőben egy kanálnyi vajat kipirítunk, majd a homárhúst röviden, de hirtelen megpirítjuk.
Miután megpirult a homár, nagyobb darabokra vágjuk és hozzáadjuk a pirított gombánkhoz.
Ízesítjük sóval, borssal, cayenne borssal, pár csepp citromlével, vékonyra vágott petrezselyemmel, kevés snidlinggel és egy nagy kanál lágy vajjal, valamint adunk hozzá egy kevés paradicsomhúst kockákra vágva.
Közben egy kisebb fazékban kanálnyi vajon kevés lisztet pirítunk. Felöntjük forró tejjel, ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval. Jóízű besamelt készítünk, majd lehúzzuk a tűzről, reszelt parmezánt és tojássárgáját keverünk hozzá. Hagyjuk langyosra hűlni.
A kimosott rákpáncélba töltjük a gombás homárragunkat, betakarjuk a besamellel, reszelünk rá még parmezán sajtot és forró, 200 fokos sütőben, lehetőség szerint grill fokozaton aranysárgára pirítjuk.
Azonnal tálaljuk!

Fotó: MTVA

Hozzávalók:
Európai homár, 5-600g    2 db
Fokhagyma, tisztítva    3 gerezd
Salottahagyma, tisztítva, finomra vágva    3 kisebb fej
Csiperkegomba, fehér és barna    2-3 nagyobb marék
Rókagomba    3-4 db
Petrezselyem, vékony csíkokra vágva    1 kisebb köteg
Snidling    1 kisebb köteg
Paradicsom, forrázva, magház nélkül kockákra vágva    3 db
Citromlé pár csepp
Vaj    4 ek
Olívaolaj    5-6 ek
Cayenne bors    1 csipet
Szerecsendió, frissen reszelve    1 csipet
Tej    6 dl
Liszt    4 ek
Parmezánsajt, reszelve    3-5 dkg
Tojássárgája    2 db
Bors, frissen őrölve